Pieterpad op de fiets van Pieterburen naar Maastricht

Overzicht

Aankomst do, vrijdag en zaterdag Inclusief bagagevervoer Fietsgids fietsen langs het Pieterpad Gratis parkeren starthotel

Pieterpad op de Fiets van Pieterburen naar Maastircht

Het 500 km lange Pieterpad, het oudste en bekendste lange afstandpad van Nederland, is er ook als fietsroute. Het Pieterpad loopt van het Groningse Pieterburen aan de Waddenzee naar de Sint Pietersberg bij Maastricht. Deze fietstocht hoort op de bucketlist van iedere vakantiefietser te staan. U ervaart hoe heerlijk en gevarieerd het fietsen in Nederland is. U fietst van hotel naar hotel en uw bagage wordt voor u naar het volgende hotel gebracht, zodat u alleen maar hoeft te fietsen en te genieten van al het moois om u heen. Tijdens deze fietsvakanties ontdekt u hoe mooi en gevarieerd de Nederlandse landschappen zijn.

Van het platte wad naar heuvelig groen

Drenthe Hunebed fietsen door Drenthe

Programma van dag tot dag

1e vakantiedag
Aankomst Pieterburen
Aankomst in Pieterburen, het startpunt van het Pieterpad op de Fiets. Bent u op tijd? Dan kunt u een bezoek brengen aan het zeehondencentrum of een wandeling maken naar de zeedijk voor een blik op het altijd veranderende wad. 's Avonds gezellig uit eten in het dorp.
Pieterpad Zeehonden crèche
2e vakantiedag
Pieterburen - Zeegse 57 km
Uw fietsavontuur begint in het noordelijke, Groningse wierdenland dat wordt doorsneden door kreken, waarvan sommigen dateren uit de tijd dat het hier nog kwelder was. Om u heen weids en vlak land met op verhogingen gelegen dorpjes. De route voert langs het Reitdiep om uit te komen in de historische binnenstad van Groningen, met zijn fraaie monumenten en stedelijke genoegens. Al in de stad volgt u de oevers van de Drentsche Aa, die tijdens de rest van de tocht telkens zal opduiken en zo u kronkelende, waterige leidraad vormt. Geniet van de prachtige natuur en het fraaie landschap rond het Paterwoldsemeer, in het Noordlaarderbos en op de Hondsrug, een 20 meter hoge zogenaamde 'megaflute', met een mooi uitzicht over het beekdal. Uw tocht eindigt in het typische esdorp Zeegse, onderdeel van het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa.
 Winsum
3e vakantiedag
Zeegse - Coevorden 78 km
Deze Drenthse fietsdag begint met een tochtje langs de 'velden' zoals het Ballooërveld en die rond Gieten en Grolloo. Het zijn afgelegen, woeste gronden met heide en bossen, die alsmaar mooier lijken te worden. Na Rolde, voormalig hoofddorp van Drenthe, passeert u twee hunebedden. De ruim 20 meter hoge Rolderrug, zeker geen beklimmimg van de 1e categorie, voert u door het 'Hart van Drenthe', een 5000 hectare groot natuurgebied met bossen, heidevelden, vennen. en kronkelende beken. Na 'De Kielse Keien' verder naar het Schoonoordse Openluchtmuseum van Ellert en Brammert, die de hoofdrol spelen in een volksverhaal uit 1660. Verder door het bosrijke Sleenerzand, waar u op zoek gaat naar 'De Papeloze Kerk' en 'De Galgenberg'. Na het fotogenieke esdorpje Den Hool stopt u nog even in Dalen bij het 'Driftplein', het noordelijkste kunstwerk van de 'Kunstwegen' route. Het is nu niet ver meer naar ganzenstad Coevorden.
Drenthe hunebed
4e vakantiedag
Coevorden - Hellendoorn 61 km
Eenmaal onderweg passeert u nog enkele objecten van de 'Kunstwegen' route, de langste laan van hedendaagse beeldende kunst in West-Europa. Over smalle weggetjes fietst u door het dal van de kronkelende Overijsselse Vecht, de kleinste van onze grote rivieren. Langs wuivend riet, door statige beukenlanen, langs door houtwallen omgeven, bolle enken, waar rode boerderijdaken nog net bovenuit steken. U komt door het fraaie esdorp Rheeze met zijn authentieke brink. Het wordt tijd voor koffie en een afscheidsblik over de Vecht als u het gezellige Ommen bereikt. Voorbij het fraaie Huize Het Laer verandert het landschap en begint u aan de 'klim van de week' over de Archemer en Lemelerberg, tezamen een 78 meter hoge bult in het verder vlakke land. Geniet van de uitzichten en de afwisseling van zandvlaktes, heide, jeneverbessen en bossen. Nog even een plat stukje en dan over de Hellendoornse berg naar uw eindbestemming, het 'IJsdorp' Hellendoorn.
fietsers Salland
5e Vakantiedag
Hellendoorn - Almen 45/55 km
Eerst wat eenvoudig klimmen en dalen naar de levendige textielstad Nijverdal. Dan door het grootste, droge heidegebied van Europa: de Sallandse heuvelrug, leefgebied van bijzondere vogels zoals roodborsttapuit, nachtzwaluw en het iconische korhoen. Over de golvende, slingerende paadjes is het heerlijk fietsen. Geniet van weidse uitzichten en bezoek op de Holterberg het natuurmuseum met zijn unieke diorama's. Na Holten begint de feodale Graafschap: een historisch, bosrijk landschap in vorige eeuwen vormgegeven door de adel. Nabij het fraaie 18e eeuwse Huis Verwolde, met zijn smaakvolle theetuin, ga op zoek naar de dikke boom, een 450 jaar oude eik. U passeert het Twentekanaal en arriveert in Almen, een rustiek dorpje in de Achterhoek en bekend door de gedichten van de dichter Staring.
 natuurdiorama holterberg
6e vakantiedag
Almen - Ooij 60/81 km
Eerst met een zelfbedieningspontje over de Berkel en dan even Huize Enzerinck bewonderen voor u het 8-kastelendorp Vorden binnen fietst. Via een prachtig fietspaadje naar kasteel Vorden, een imposant middeleeuwse bouwwerk met een gezellige theetuin. Dan verder door het hier zo karakteristieke coulissenlandschap van bosjes, bomenlanen, kleine akkers en weidevelden, gescheiden door houtwallen. Bewonder het 18e eeuwse Huis de Kiefskamp in Lodewijk XVI-stijl
en Huis 't Zelle, met haar unieke, 18e eeuwse lanenstelsel. Na Zelhem, met zijn oudheidkundig museum Smedekinck, doemt na enige tijd in de verte het heuvelachtige Montferland op. Fiets door het hoge Bergherbos om vervolgens na het Duitse plaatsje Elten af te dalen naar de Gelderse Poort, de bijzondere plek waar de Rijn de stuwwal heeft doorbroken. Door de waterrijke Ossenwaard en de nieuwe, vogelrijke natuur van Revensweert, bereikt u tenslotte de brede rivier.
Een fietsveerpontje brengt u naar de overkant, naar Millingen aan de Rijn. Verder op pad door de ruige natuur van de Millingerwaard en het fraaie, fotogenieke Ooyse polderland met zijn grazige weiden, dijkjes, strangen en wielen. Maak een late stop in de bloemrijke Millinger theetuin of strijk wat later neer op het gezellige terras van Oortjeshekken.

Huis Verwolde Vorden
7e vakantiedag
Ooij - Boxmeer 58/45 km
In de verte verschijnen de contouren van de Nijmeegse stuwal, dat wordt klimmen en dalen over de 'zeven heuvelen' om Groesbeek te bereiken. De Canadese erebegraafplaats, het Bevrijdingsmuseum en de replica van een geallieerde glider op Klein Amerika herinneren hier aan de laatste bloedige dagen van de Tweede Wereldoorlog. Door het schitterende Zevendal daalt u af naar de Maasvallei, waar u vlak voor het levendige Gennep de ruïne van het historisch Genneperhuis, een voormalige burcht en versterkte vesting aan de monding van de Niers in de Maas aantreft. Het is nu niet ver meer naar Boxmeer.
schitterende uitzichten rondom Millingen
8e vakantiedag
Boxmeer - Venlo 56 km
Eerst heerlijk fietsen door het Maasheggengebied, het oudste cultuurlandschap van Nederland; een mozaïek van weilandjes, oude bomen en heggetjes, waar in het voorjaar de mei- en sleedoorn uitbundig bloeit. Dan gaat het verder langs fraaie boerendorpjes en door bossen van Landgoed Geijsteren met zijn verscholen gelegen Willibrorduskapel, al sinds de 17e en 18e eeuw een geliefd pelgrimsoord. Dat geldt ook voor het bedevaartsplaatsje Tienray, met zijn replica van de Lourdesgrot. Jaja, u bent nu echt in het katholieke zuiden beland. Na het rozenstadje Lottum brengt een pontje u naar de andere oever van de Maas. Bezoek hier de kapel van Onze Lieve Vrouw van Genooi, de beschermheilige van het nabije Venlo. Deze oude Hanzestad, gelegen op de overgang van laagland naar heuvelland, is uw eindbestemming. Zorg dat u op tijd bent voor een wandeling over de gezellige Maasboulevard of door de historische binnenstad.
Lottum
9e vakantiedag
Venlo - Sittard 71 km
Eerst fiets je over de Jammerdaalse heide dat zijn naam schijnt te danken aan het geweeklaag van Ceasars soldaten, die hier door Ambiorix in de pan werden gehakt. De eeuwenoude kleiputten met hun steile oevers vormen een eldorado voor de zeldzame rugstreeppad en oeverzwaluw. Het verhaal van de 'Gekke Moandaagvierder' maakt duidelijk dat 'gij hier in Limburg zijt'. Dan over de Prinsendijk, dat naast dat het een geologische grens vormt, ook ooit deel uitgemaakte van een oude Romeinse heirbaan als wel van in 1944 de Duitse Maas-Roersstelling. Na de natuur rond de kronkelende Swalm beek, bereik je het imposante kasteel van Hillenraad. Een heerlijk golvend fietspad voert over de Melickerheide, deel van het terrassenlandschap van Nationaal Park de Meinweg met droge duinen en drassige moerassen. Nabij de kronkelende Roer passeer je de hogerop gelegen Basiliek van H.H. Wiro, Plechelmus en Otgerus. De oude kloosters in Sittard's centrum zijn het einddoel, maar stop nog wel even bij de indrukwekkende, Middeleeuwse kasteelruïne van Montfort.
Riviertje de Swalm
10e vakantiedag
Sittard - Maastricht 45 km
De laatste etappe van deze fietsvakantie fietst u door het groene, glooiende Limburgse heuvelland met zijn snelstromende beken, mergelgrotten, kalkstenen huizen en hier en daar een kapelletje of kruis. De dag begint met het trotseren van de Kollenberg, de noordelijkste uitloper van de Ardennen. Een steile helling met zeven 'voetvallen' voert naar het hoogste punt, naar de 17e eeuwse Sint Rosakapel. Stap af bij Kasteel Gerlach, bewonder hier de beeldentuin en drink koffie bij Burgemeester Quicx, in de kloosterhoeve. Tussen Rothem en Geulhem fiets je langs de rand van het lieflijke Geuldal. Rijd over de spiksplinternieuwe 'Groene Loper', omgeven door ruim tweeduizend lindebomen, de historische Maastrichtse binnenstad in. De route volgt weliswaar een paar mooie, oude straten, maar het is echt de moeite waard om aan het einde van deze fietsdag hier nog eens te voet verder op verkenning te gaan. Maar eerst naar de Pieterberg, een plateau ingeklemd tussen de dalen van de rivieren Maas en Jeker. Een panoramisch uitkijkpunt vormt hier tenslotte het eindpunt van uw onvergetelijke 'Pieterpad op de Fiets'.
Maastricht tijdens de fietsvakantie naar de Middelandse zee tijdens groepsreis
11e vakantiedag
Terugreis
Na ontbijt eindigt deze fietsvakantie en reist u op eigen gelegenheid naar huis.
Fietsroute
EigenVervoer ► Nederland ► Pieterburen naar Maastricht ► 540 fietskms

U ontvangt de reisgids Fietsen langs het Pieterpad van Ad Snelderwaard.
GPS tracks van deze reis zijn op aanvraag beschikbaar.
Elke huurfiets beschikt over 1 enkele fietstas
Wijs op reis!
Wijs op reis!
Ga goed voorbereid op vakantie en houdt uzelf op de hoogte van de actuele situatie van de bestemming waar u naar toegaat op vakantie. Een reisadvies kan door het Ministerie van Buitenlandse Zaken worden aangepast.
Tip Installeer op uw mobiele telefoon de app :Reissapp BZ (beschikbaar voor Iphone en android) en u krijgt een alert wanneer er voor uw reisbestemming een wijziging is.
Retourtransfer
♦ U reist op eigen gelegenheid terug naar uw auto.
Reist u met de trein:
Start Pieterburen (NS station Winsum*) > Finish Maastricht (NS Station Maastricht) - treinreistijd terug ca. 5 uur
* Heb je je eigen fiets mee, dan wordt je bagage opgehaald bij het station.

♦(optioneel, tegen meerprijs) de 'valet parking' service; waarbij u auto naar het einde van uw fietsvakantie wordt gebracht.
Bekijk het hele programma +

U bent tijdens deze vakantie te gast in:

Fotoalbum

Wat Fitál klanten vinden van deze reis:

Pieterpad op de fiets van Pieterburen naar Maastricht
, Nederland
Fam. Postma, Bolsward
10-06-2021
'We hebben nooit geweten dat er zoveel bos en natuur is in Nederland. De reis ging langs prachtige etappes. Alles was prima geregeld. We hebben genoten van deze Nederlandse fietsreis.'
Fam. Postma, Bolsward
10-06-2021
'Dit is erg fijn, geen zorgen voor de terugreis. De auto stond netjes geparkeerd in de parkeerkelder van het NH hotel.'
Vanaf 1125 euroReserveer nu

Prijzen & Data

InbegrepenNiet inbegrepen

♦ 2 pers. kamer met bad of douche en toilet
♦ logies en ontbijt (buffet)
♦ bagagevervoer
♦ toeristenbelasting
♦ fietsroutes
♦ er zijn gps tracks van deze reis beschikbaar
♦ gratis parkeerplaats bij het starthotel
♦ reisbescheiden per e-mail

♦ 1 persoonskamer € 450,-
♦ valet parking service € 475,-
♦ retourtransfer
♦ entreegelden, kosten van evt. overtochten met pontjes e.d.
♦ uitgaven van persoonlijke aard zoals drankjes en maaltijden, anders dan vermeld bij inbegrepen
♦ verzekeringen
♦ overige niet genoemde zaken

Fietshuur
Neemt u uw eigen fiets mee of kiest u voor het gemak van een huurfiets?
Tarieven huurfietsen:
Recreatieve fiets .. : € 130,- per fiets
E-bike .. : € 270,- per fiets

Bijkomende kosten
♦ per reservering geldt een toeslag van € 25,- voor de reserveringskosten
♦ publieksbijdrage SGR € 5,- per persoon
Fitál Vakanties maakt gebruik van cookies om de website te verbeteren en te analyseren. Na afsluiten van de melding, of wanneer u verder surft, geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op onze website.
Ik wil marketing cookies
X
Ik wil alleen functionele cookies
X