De 10 Mooiste Fietsroutes in Duitsland

Duitsland Fietsparadijs!

Als u denkt dat wij in Nederland veel fietsen…. In Duitsland kunnen ze er ook wat van, wist u dat Duitsland het grootste aantal vrijliggende fietspaden van heel Europa heeft?

De veelzijdige natuur en fascinerende landschappen met tal van prachtige en uitstekende bewegwijzerde themaroutes nodigen u uit voor een heerlijke fietsvakantie. Zo zijn er vele thematische fietsroutes langs rivieren als de Rijn, de Moezel, de Elbe, de Donau, de Neckar maar ook langs de Oostzeekust en de Beierse Meren. Of u nu van fietsen in de bergen of in de dalen houdt, in het vlakkere grensland of de rotskust van de Oostzeekust. Duitsland biedt fietsroutes voor elk wat wils. Ontdek de veelzijdigheid.

1. Elbe Radweg

We trappen af met een topper: de Elbe Radweg is maar liefst 840 kilometer lang en werd meerdere keren verkozen tot de populairste langeafstandsfietsroute van Duitsland. De Elbe Radweg loopt langs de Elbe! Rijdt u hem echt van het begin tot het eind, dan start u zelfs helemaal in Tsjechie in het Reuzengebergte en fietst u via Praag naar de grensplaats Bad Schandau waar de Elbe Duitsland instroomt. Langs de zandsteenrotsen in Nationaal Park Sächsische Schweiz richting de stad Dresden en via Hamburg naar het eindpunt: Cuxhaven. Daar mondt de Elbe uit in de Noordzee.

Bij Fital heeft u de keuze uit diverse fietsvakanties langs de Elbe o.a.
8 dagen fietsvakantie langs de Elbe van Bad Schandau naar Wittenberg
7 dagen fietsvakantie langs de Elbe van Dresden naar Wittenberg
6 dagen fietsvakantie langs de Elbe vanuit Dresden
8 dagen fietsvakantie vanuit Praag naar Dresden
9 dagen fietsgroepsvakantie langs de Elbe
15 dagen fietsgroepsvakantie vanaf de Bron in Tsjechie tot Dresdenfietsers op fietspad

2. Altmühltal Radweg

De Altmühltal Radweg is een van de populairste fietsroutes van Duitsland. De geheel vlakke fietsroute beslaat 166 km van Gunzenhausen naar Kelheim waar de rivier in de Donau uitmondt. Onderweg indrukwekkende rotspartijen zoals de 12 Apostel, prachtige heidegebieden met jeneverbessen en fraaie oeverlandschappen en weilanden. Het Altmühltal is erg bekend bij liefhebbers van fossielen. Het bekendste fossiel: de oervogel Archaeopteryx. Veel fietsers starten al met hun fietstocht op de Altmühltal Radweg in het wereldberoemde vakwerkstadje Rothenburg ob der Tauber. Ook een verlenging van de fietsreis tot aan Regensburg aan de Donau is populair.

Bij Fital heeft u de keuze uit diverse fietsvakanties langs de Altmühl o.a.
7 dagen fietsvakantie vanuit Rothenburg naar Regensburg
8 dagen fietsvakantie langs de Altmühl vanuit Gunzenhausen
10 dagen fietsgroepsvakantie Altmühl en DonauFietsen door Rothenburg ob der Tauber en Regensburg over de Altmühl-Radweg

3. De Duitse Donauradweg

Fietsliefhebbers kunnen er niet omheen: een fietsvakantie langs de Donau. De Donau is met haar 2.859 kilometer de op één na langste rivier van Europa en stroomt door 10 landen.Het traject van Passau naar Wenen is een van de allerpopulairste fietstochten van Europa. Maar ook langs de Duitse Donau komen fietsliefhebbers helemaal aan hun trekken. En hier is het gegarandeerd een stuk rustiger. De Donau-Radweg tussen Donaueschingen en Passau is ca. 600 kilometer lang. De Donau ontstaat in Donaueschingen als de bron in een kasteeltuin en begint als een rustig stroompje. Bij Immendingen wacht u een bijzonderheid: de zogenaamde Donauversickerung. Waar het water van de bovenloop van de Donau zo’n 77 dagen per jaar in een aantal zinkgaten verdwijnt zodat de bedding droogvalt. Om zich vervolgens een weg te banen door het gesteente van de Schwäbische Alb. Dit is een van de mooiste stukjes van de Donau-Radweg. Het imposante slot in Sigmaringen wordt nog altijd door de adellijke familie von Hohenzollern bewoond. In Ulm vindt u niet alleen de hoogste kerktoren (161,53 m), maar ook het scheefste huis ter wereld. Na Donauwörth wordt het landschap weidser. Via Slot Neuburg en de oude vestingstad Ingolstadt bereikt u Kelheim met de indrukwekkende Donaudurchbruch (waar de Donau zich een weg heeft gebaand door het massief) en het imposante en prachtig gelegen Klooster Weltenburg. Regensburg geldt als een van de mooiste historische steden van Duitsland. Heel fotogeniek: de oude brug en de kathedraal. Onderweg naar de prentenboekplaatsjes Straubing en Deggendorf kun je het Walhalla zien liggen, een soort Hall of Fame van personen die een rol hebben gespeeld in de Duitse geschiedenis. Het eindpunt van het Duitse traject is de 3-rivierenstad Passau.

Bij Fital heeft u de keuze uit diverse fietsvakanties langs de Duitse Donau o.a.
4 dagen Bouwsteen fietsvakantie Regensburg-Passau
6 dagen fietsvakantie Donaueschingen – Ulm
9 dagen fietsvakantie Donaueschingen – Regensburg
10 dagen fietsgroepsvakantie langs de Donau en de AltmühlFietsen door Beieren langs de Duitse Donau

4. Weser Radweg

Dat is heerlijk fietsen door nog onontdekt gebied in Midden Duitsland. De 515 km lange sprookjesrivier Weser slingert door een betoverend landschap van indrukwekkende natuur en pareltjes van oude dorpjes en stadjes met vakwerkhuizen en oude monumenten. Vanuit het heuvellandschap strekt de rivier zich uit tot het vlakke polderlandschap met veengebieden en windmolens om bij de prachtige Hanzestad Bremen in de Noordzee uit te monden.

Bij Fital kunt u langs de Weser fietsen tijdens de groepsfietsvakantie
9 dagen fietsgroepsvakantie langs de Werra en de WeserFietsen langs vakwerkhuizen tijdens de fietsvakantie Werra en Weser

5. Moezelfietspad

De Mosel-Radweg of het Moezelfietspad behoort tot de populairste rivierfietsroutes in Duitsland en vergezelt de Moezel 248 kilometer lang, vanaf het drielandenpunt in Perl tot aan de uitmonding in de Rijn in Koblenz. Daarbij stroomt de Moezel langs ontelbare wijnmakerijen en wijngaarden, imposante rotsformaties, middeleeuwse wijnplaatsjes, plaatsen uit de oudheid en indrukwekkende burchten. Geen ander Duits wijnbouwgebied biedt dergelijke natuurcontrasten, die gaan van imposante steile hellingen tot lieflijke rivierdalen, en heeft tegelijkertijd een overvloed aan historische culturele monumenten.

Aan de Moezel vindt u de steilste wijnbergen van Europa. Wie op de Mosel-Radweg fietst, hoeft deze hellingen echter niet te bedwingen. Het grotendeels geasfalteerde en van het autoverkeer gescheiden fietspad is vlak en zonder stijgingen, zodat ook recreatiefietsers de route zonder moeilijkheden kunnen afleggen. Ook vindt u er een overvloed aan uitstekende restaurants en terassen om een pauze te maken, lekker te eten en te genieten van een heerlijk glas Moezelwijn..

Bij Fital heeft u de keuze uit diverse fietsvakanties langs de Moezel o.a.
6 dagen fietsvakantie langs de Moezel van Trier naar Koblenz
8 dagen fietsvakantie langs de Moezel van Metz naar Koblenz
8 dagen groepsfietsvakantie langs de Moezel van Remich naar AndernachFietsvakantie Moezel (Trier-Cochem)

6. Ostseeküste Radweg

De langste route uit deze lijst: de Ostseeküste Radweg is maar liefst 1.095 kilometer! Een hele diverse en dynamische fietstocht langs de Duitse kust waar voor iedere fietser wel een geschikte etappe bijzit. De tocht start in Flensburg en gaat dan richting de romantische badplaatsen in de Lübecker Bocht. Daarna staan Unesco Werelderfgoedsteden Wismar en Stralsund op het program. Hoppa, door naar prachtige schiereiland Fischland-Darss-Zingst en de wereldberoemde krijtrotsen in Rügen. Hierna is het einde in zicht, want vanaf hier gaat het door naar het eindpunt op eiland Usedom.

Bij Fital heeft u de keuze uit diverse fietsvakanties langs de Oostzeekust
8 dagen fietsvakantie Rügen vanuit badplaats Göhren
8 dagen fietsreisvakantie Rügen, Hiddensee en Usedom
8 dagen groepsfietsvakantie langs de Oostzeekust Stralsund en Rügenseebad oostzeekust

7. Thüringer Städtekette Radweg

De deelstaat Thüringen is de heimat van veel grote Duitse schrijvers, filosofen en componisten. Op de Thüringer Städtekette Radweg kom je door zeven steden waar grootheden zoals Luther, Goethe en Bach ooit rondliepen. Alle steden op een rij: Eisenach, Gotha, Erfurt, Weimar, Jena, Gera en Altenburg. Heeft u even genoeg van het fietsen? Gelukkig zijn alle steden per trein met elkaar verbonden en uw fiets mag gewoon mee. De hele fietsroute is in totaal is 225 kilometer.

Bij Fital heeft u de keuze uit diverse fietsvakanties langs de Thüringer Städtekette o.a.
8 dagen fietsvakantie Thüringen
8 dagen groepsfietsvakantie Langs de Rivieren van Oost-DuitslandFietsen door Thuringen

8. Bodensee

Het meer helemaal rond fietsen of de omgeving verkennen - met de uitstekende veelal vlakke en uitstekend bewegwijzerde fietspaden bij de Bodensee is dit prima mogelijk. De 273 kilometer lange Bodensee-fietsroute bijvoorbeeld volgt de oevers van het meer en voert langs prachtige vergezichten.U fietst tijdens uw ronde rondom de Bodensee welliefst door 3 landen nl. Oostenrijk , Duitsland en Zwitserland. Overal langs het meer vindt u leuke bezienswaardige stadjes zoals Lindau, Bregenz, Konstanz en het bloemeneiland Mainau. En ook kunt u uw route inkorten door bepaalde trajecten te varen of uw tocht uitbreiden met een extra route naar de watervallen van Schaffhausen of het ministaatje Liechtenstein. Kortom een echte aanrader voor een gevarieerde fietsvakantie.

Bij Fital heeft u keuze uit diverse fietsvakanties waarbij u rondom de Bodensee fietst o.a.
8 dagen fietsvakantie rondom de Bodensee van hotel naar hotel (vanuit Bregenz)
8 dagen fietsvakantie rondom de Bodensee van hotel naar hotel (vanuit Konstanz)
8 dagen fietsvakantie Bodensee vanuit 1 hotel
10 dagen fietsgroepsvakantie rondom de BodenseePromenade langs de Bodensee

9. Main Radweg

De rivier de Main slingert door het idyllische landschap van Franken naar Mainz, waar hij in de Rijn uitmondt. De ca. 600 km lange fietsroute is uitstekend gemarkeerd en het routeverloop is meestal vlak. Het meest populaire traject als je gaat fietsen op de Main-Radweg – de Klassieker – bevindt zich tussen Bamberg en Aschaffenburg Als u gaat fietsen op de Main-Radweg komt u eerst door Bierfranken, een streek die bekendstaat om de uitstekende bieren die er worden gebrouwen. Na Bamberg fietst u door de wijnbergen van Weinfranken door talrijke wijndorpjes. De residentiestad Würzburg is een van de absolute toppers tijdens deze fietsvakantie langs de Main. Er zijn voldoende gelegenheden om bij de wijnboer zelf kennis te maken met de mooie wijnen uit de streek Het is ook mogelijk om vanuit Aschaffenburg verder te fietsen op de Main-Radweg naar Mainz, waar de Main in de Rijn uitmondt. U komt dan nog door Hanau, waar de Gebroeders Grimm zijn geboren, en Frankfurt met zijn fantastische skyline.

Bij Fital heeft u keuze uit diverse fietsvakanties langs de Main o.a.
8 dagen fietsvakantie langs de Main van Bamberg naar Aschaffenburg
10 dagen groepsfietsvakantie Lech, Tauber en MainFietsvakantie de Main

10. Neckar

De fietsvakantie langs de Neckar is ca. 245 km lang voert u dwars door de deelstaat Baden-Württemberg. Het is een prachtige mix van cultuur en natuur. Aan de ene kant de veelzijdige landschappen van de Schwäbische Alb, het Odenwald en niet vergeten de wijnbergen; aan de andere kant steden en stadjes met een rijke cultuur zoals Tübingen, Stuttgart en Heidelberg. Aan burchten en kastelen onderweg ook geen gebrek bij deze fietsvakantie.
Meestal fietst u over rustige en veelal vlakke wegen langs de rivier. Soms zijn er wat stijgingen

Bij Fital kunt u langs de Neckar fietsen tijdens de groepsfietsvakantie
8 dagen fietsgroepsvakantie langs de NeckarDuitsland fietsvakantie Neckar
Fitál Vakanties maakt gebruik van cookies om de website te verbeteren en te analyseren. Na afsluiten van de melding, of wanneer u verder surft, geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op onze website.
Ik wil marketing cookies
X
Ik wil alleen functionele cookies
X