Fitál Weekend Weetjes & Tips

Tip 28 mei : Tips voor Fietsen in de zomer

Het is weer zover, de (meteorologische) zomer gaat 1 juni weer beginnen!

Daarmee gaat ook het nieuwe fietsseizoen weer beginnen. Ook deze zomer kunt u genieten van alle prachtige fietsroutes door heel Nederland met een pauze bij een gezellig restaurantje onderweg of een stop bij een ijssalon, het kan allemaal. Maar achter fietsen in dit jaargetijde schuilen ook een aantal gevaren. Ook jij kan namelijk zeer gemakkelijk verbranden of uitdrogen in de felle zon. Welke tips kunnen wij aan u meegeven?

Niemand wil tijdens het fietsen natuurlijk verbranden of oververhit raken. Wij vroegen ons af: wat zijn de beste tips die we aan u kunnen meegeven voor het fietsen in de zomer? Met behulp van een huisarts hebben wij vijf unieke tips voor u samengesteld.

1. Geen petje af tijdens de route!
Tijdens het fietsen van de route is het van groot belang om het hoofd koel te houden. Een pet (of beter een fietshelm) biedt hierbij de nodige bescherming en voorkomt symptomen als duizeligheid bij oververhitting. Hebt u de fietsroute tijdens warm weer voltooid? Dat is natuurlijk wel 'petje af'!

2. Neem een spons mee
Ja, je leest het goed: neem een spons mee in je rug- of fietstas. Dit is in combinatie met (veel) water de perfecte manier om fris en koel te blijven. Deze spons kunt u de hele route opnieuw nat maken, waardoor u geen last krijgt van de hitte. Dus kortom, neem een spons en veel water mee en geniet van uw fietstocht!

3. Kies de juiste zonnebrand
Het meenemen van goede zonnebrand tijdens de fietsroute is zeer belangrijk. Wist u dat 1 op de 5 zonnebrandsprays niet de beloofde bescherming biedt die zij garanderen? Dit was het resultaat na een uitgebreid onderzoek van de Consumentenbond. Er is gekeken naar de bescherming tegen uv A- en uv B-stralen, het gebruiksgemak en het etiket. Hieruit is de Kruidvat Solait SPF30 Sun Spray tot beste koop verkozen.

4. Eet voldoende voor en na het fietsen
Een belangrijke factor tijdens het fietsen is natuurlijk om voldoende te drinken. Maar onderschat het gevaar van te weinig (goede) voeding zeker niet. Het is belangrijk om voor en na het fietsen voldoende vitaminen binnen te krijgen. Zorg ook voor de juiste verhouding koolhydraten, vetten en eiwitten.

5. Neem een pauze onderweg
Tijdens warm weer is het belangrijk om onderweg voldoende rust te nemen. Hoe warmer het lichaam is, hoe sneller u toe bent aan rust en verkoeling. Kies daarom onderweg een gezellige plek uit in de schaduw en kom onder het genot van een hapje en drankje weer helemaal tot rust.

Na deze tips bent u er helemaal klaar voor: ga op pad met de fiets en ontdek via de unieke fietsroutes het prachtige en afwisselende Nederland!

Tip 30 april 2021 : Schakel op tijd

Wilt u bij een helling ook daadwerkelijk boven komen?

Schakel dan bij het naderen van de helling flink terug zodat u licht trapt. Zó kunt u doortrappen en komt u echt boven (óók met uw e-bike) zonder halverwege af te moeten stappen of om te vallen.

Tip 16 april 2021 : Met de E-bike op vakantie

Steeds meer fietsers ontdekken het gemak van de e-bike mee op fietsvakantie.

Het voordeel is dat met een e-bike in wat heuvelachtiger gebied het nu veel comfortabeler fietsen is. Niet iedereen beschikt nl. over “klimmersbenen” en op deze manier kunt u in vele gebieden van Europa van fietstochten genieten. Met name in Duitsland en Oostenrijk maar ook Denemarken en Zweden is het volop genieten met de ebike. Deze landen beschikken over uitstekende fietsmogelijkheden als u af en toe een klimmetje voor lief neemt. Dat is met de ebike van tegenwoordig geen enkel probleem.

6 Tips voor een e-bike vakantie
1.: Oefening baart kunst; zorg dat u thuis voldoende op de E-bike gefietst heeft, ook wat langere ritten zodat u goed aan uw fiets gewend bent.
2.: Als u een langere tocht maakt is het belangrijk om te weten hoeveel km uw accu meegaat en hoe lang het duurt om de accu op te laden.
3.: Kies het juiste model van uw E-bike
Elektrische fietsen zijn er in allerlei soorten en maten. Bedenk van te voren of uw E-bike geschikt is voor de vakantie die u wilt maken. Voor langere fietstochten door de natuur en onverharde wegen kiest u bv een andere E-bike dan voor door de
steden.
Koop ook niet een te zware fiets. Dit is vooral van belang bij het vervoer van uw fiets op de fietsdrager of in de fietsbus.
4.: Mag ik mijn E-bike meenemen in het vliegtuig.? Dit is vrij omslachtig en kostbaar en vaak mag de accu niet mee in het vliegtuig. Als u op fietsvakantie met de E-bike wilt is de auto fietsbus of trein meer aan te raden.
5.: Kies de juiste fietstassen.
Wanneer u hele dagen gaat fietsen wilt u graag de nodige spullen meenemen. Handig hiervoor zijn speciale fietstassen voor de elektrische fietsen, die u achterop kunt bevestigen.
6.: Vergeet de accessoires niet. Wanneer u op fietsvakantie met de E-bike gaat kunnen de volgende accessoires van pas komen:
• GPS apparaat of fietsapp op uw telefoon voor de fietsroute
• Ook adviseren wij u een fietshelm te dragen tijdens uw fietstochten
• Herstel en repairkit en basis tools om een E-bike band te plakken.
• Veiligheidshesje voor als u onverhoopt in een onveilige situatie terecht komt.


Weetje 26 maart 2021 : gebruik je kop, fietshelm op!

Het klopt natuurlijk dat Nederland een relatief veilig fietsland is met aparte fietsstroken, maar er wordt dan ook nergens zoveel gefietst als in Nederland. Echter past het dragen van een fietshelm wat Fitál Vakanties betreft binnen kader van veilig en verstandig op vakantie.

Tenslotte vraagt niemand zich meer af of het verstandig is om een autogordel te dragen, of in een auto met airbags te rijden. Toch geldt die redenering nog steeds niet voor het dragen van een fietshelm. Een vaak genoemde reden voor het niet-dragen van een helm is dat je haar er slecht van gaat zitten en het ongemak van het meezeulen van een helm nadat je je fiets hebt gestald. Geen sterke argumenten wat ons betreft zeker niet als je je bedenkt dat de fietssnelheden de laatste jaren fors omhoog zijn gegaan door E-bikes.

Dragen van fietshelm schiet er nog vaak bij in
Er is niet direct wetgeving nodig om fietsende Nederlanders te overtuigen van het nut van een fietshelm, denken we. Bij wielrenners en mountainbikers is al lang 'de knop om' en is fietsen zonder helm eerder uitzondering dan regel. Maar bij fietsers op een 'gewone' fiets (het recreatief fietsen) én bij de steeds groter wordende groep E-bike-rijders schiet het dragen van een helm er in veel gevallen nog bij in. Op de Intensive Care is de laatste jaren dan ook steeds meer patiënten die (ernstig) hersenletsel hebben opgelopen na een fietsongeluk waarbij ze geen fietshelm droegen. Verwondingen die variëren van lichte hersenschuddingen tot ernstige bloedingen en schedelfracturen.

Een ongeluk zit in een klein hoekje
Het overkomt ook zeker niet alleen ouderen, maar ook jonge fietsers, bijvoorbeeld omdat ze ten val komen tijdens woon-werkverkeer, al dan niet op hun E-bike. Vaak gaat het dan om 'alledaagse' ongevallen uit de categorie 'een ongeluk zit in een klein hoekje'. Zoals bijvoorbeeld een jonge moeder die door een openslaand autoportier over de kop sloeg. Breuken of bloedingen in de rest van haar lichaam had ze niet, maar haar hoofd liep flinke schade op. De vrouw lag weken lang op de Intensive care met een ernstige hersenkneuzing. Nadien heeft ze nog lang in het ziekenhuis en een revalidatieoord moeten herstellen.

Hersenletsel heb je levenslang
Wij zullen niet beweren dat een helm in dit geval het hersenletsel volledig had kunnen voorkomen, maar we zijn ervan overtuigd dat de schade in het hoofd een stuk minder was geweest. Een fietshelm kan namelijk een groot deel van de energie bij een val op het hoofd absorberen of van het hoofd wegleiden. Hierdoor komen bij een valpartij geen of minder (ernstige) schedelbreuken en hersenkneuzingen voor. Hersenletsel heb je levenslang.... Daarom is ons advies: 'gebruik je kop, fietshelm op!'

Actueel item in het AD
Hoe actueel dit onderwerp is, blijkt wel uit een artikel in de krant AD "Spoedarts: Fietshelm voorkomt helft hersenletsel bij ongeluk'.
Lees hier het artikel uit het AD


Tip 19 maart 2021: Rondje Pontje Route

Bij de Rondje Pontje route draait alles om water. Je fietst over dijken langs de Waal, de Neder-Rijn en rijdt langs het Pannerdensch Kanaal.

Routes in de regio
• Land van Maas en Waal fietsroute
• Liberation fietsroute Arnhem
• Fietsroute Rondje Liemers
• Rondje Overbetuwe fietsroute
• Rondje Posbank fietsroute
• Veluwezoom fietsroute
• Wijn fietsroute Groesbeek

Toeristische partner in deze regio
Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen | klik voor meer info en meer routes

Bij deze route maak je gebruik van maar liefst drie verschillende pontjes:
tussen knooppunt 81 en 94: Millingen aan de Rijn - Pannerden
tussen knooppunt 71 en 79: Millingerwaard - Doornenburg
tussen knooppunt 80 en 88: Pannerden - Doornenburg

Check vooraf wel even de vaartijden!
Je fietst veel over dijken. Kuddes Galloway runderen en Konikpaarden trekken aan je voorbij. De route komt ook langs het Dijkmagazijn in Bemmel, een prachtig gerestaureerd monument waarin een bezoekerscentrum is gehuisvest. Je ziet er de omgeving in woord en beeld, in een notendop. Sla de De Millinger Theetuin, in natuurgebied De Millingerwaard, beslist niet over. Het is een romantische, stijlvolle mediterrane tuin met prachtige borders en zitjes. Uitermate geschikt voor een tussenstop!