Wandelvakantie het Drents-Friese Wold

Overzicht

Drenthe en Friesland Nationaal Park GPS routes Diverse afstanden per dag

Wandelen door het Drents-Friese Wold

Op de grens van Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland, ligt een bijzonder gebied. Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is één van de grootste natuurgebieden in Nederland. In 2000 werd ruim 6000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden aangewezen als Nationaal Park. Het Drents-Friese Wold behoort tot de mooiste en belangrijkste natuurgebieden van Europa en is daarom aangewezen als Natura2000 gebied. Het hele jaar door kunt u hier heerlijk wandelen. In het totaal verstilde landschap komt u helemaal tot rust. En bij terugkomst in het hotel kunt u heerlijk bijkomen lekkere cappuccino of een drankje op het terras. In de directe omgeving van Hotel Zorgvlied zijn circa 10 wandelroutes ( van ca. 15 km tot ca. 23 km) beschikbaar door de diverse natuurgebieden.

TIjdens uw vakantie kunt u gebruik van een GPS apparaat waar de routes op staan. Er is een duidelijke handleiding aanwezig.

Wandelen en fietsen in Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland door Nationaal Park Drents-Friese Wold

Programma van dag tot dag

1e vakantiedag
Heenreis Diever
U reist op eigen gelegenheid naar Diever, een bruisend brinkdorp met gezellige cafés en terrasjes. Een brink is een open ruimte in een dorp waar vroeger het vee op werd verzameld om ze vervolgens naar de gemeenschappelijke weide te leiden. Tegenwoordig zijn de brinken vaak veranderd in pleinen met bomen en gras. U verblijft de komende 2 nachten in Landhotel Diever.
Friese Wold
2e vakantiedag
Diever - Diever 14 km - 18km - 20 km
Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is het op een na grootste bosgebied van Nederland. Het meer dan zesduizend hectare grote natuurgebied bestaat niet alleen uit bos, maar u vindt er ook zandverstuivingen, heide, vennetjes, moeras en diverse beken. In dit gebied leven veel verschillende dieren. Van de bekende zoogdiersoorten kunt u de ree, haas, konijn, egel en eekhoorn tegenkomen. Een bijzondere bewoner is de zeer zeldzame boommarter. Deze vrij grote marter is gesteld op rustige goed ontwikkelde loofbossen. Twee andere roofdieren die vaker kunnen worden gezien zijn Hermelijn en Bunzing.Daarnaast worden er bosvogels, weidevogels en moerasvogels aangetroffen. De wandeling van vandaag leidt u voornamelijk door de bossen. Ook komt u langs het Shakespearetheater van Diever. In dit openluchttheater wordt al 75 jaar Shakespeare tot leven gebracht in de toneelstukken die in de zomer worden opgevoerd. Vlak voordat u terug bent bij uw hotel komt u langs een middelgroot hunebed (D52). Hunebedden dienden als grafkamers en zijn de oudste monumenten van Nederland. Ze zijn gebouwd van zwerfkeien die in de ijstijd naar Drenthe zijn meegevoerd. De keien waren in het verleden niet zichtbaar, want ze waren bedekt met zand en graszoden.


Nationaal Park drentsche AA
3e vakantiedag
Diever - Zorgvlied 15km - 17 km - 20 km
Vandaag wandelt u van Diever naar Zorgvlied, waar u de komende 2 nachten verblijft. U kunt kiezen uit 3 routes met verschillende afstanden. In Diever kunt u het Oermuseum bezoeken (gesloten op maandag). Hier maakt u een ontdekkingsreis door de verschillende tijdperken, vanaf de laatste ijstijd en de neanderthalers tot in de brons- en ijzertijd. Ook komt u langs het onderduikershol ‘de wigwam’. Van hieruit werden tijdens de tweede wereldoorlog door een verzetsgroep allerlei illegale activiteiten uitgevoerd. Op 22 november 1944 worden ze overvallen door de Duitsers en de vier aanwezige verzetsstrijders overleven de oorlog niet. De schuilplaats werd destijds vernield, maar deze is na de oorlog meerdere malen gerestaureerd. De plaats Zorgvlied dankt zijn naam aan een villa. In 1818 richtte de Maatschappij van Weldadigheid hier een landbouwschool op. 40 jaar later werd de school opgeheven en deze kwam, nog 20 jaar later, in handen van Lodewijk Guillaume Verwer. Hij haalde diverse tabakplanters en boeren met hun gezinnen naar Zorgvlied, Zij konden in de villa op het landgoed (Castra Vetera) naar de door Verwer ingerichte huiskapel, welke hij Huize Zorgvlied noemde. Dankzij Verwer is Zorgvlied een
heel dorp geworden. Naast de tabaksfabriek liet hij diverse statige panden neerzetten, waaronder het huidige hotel Villa Nova, waar u de komende 2 nachten verblijft. De voormalige landbouwschool kwam later in gebruik als gasthuis. Nu bestaat het uit vier bejaardenwoningen, naast de katholiek kerk
Drenthe bos
4e vakantiedag
Zorgvlied - Zorgvlied 16 km - 20 km - 23 km
Vandaag heeft u een prachtige rondwandeling ten zuiden van Zorgvlied door de bossen en over de landerijen van Boschoord. Landgoed Boschoord is een bijzonder gebied aan de zuidflank van het Drents-Friese Wold. Het is 650 hectare groot en bestaat voor een groot deel uit bos, maar er liggen ook veentjes en vennetjes met hoge natuurwaarden. De route cirkelt rondom het landgoed Boschoord van de Maatschappij van Weldadigheid. Ooit bedoeld als een nieuwe landbouwkolonie, maar snel na de oprichting begin 19e eeuw werd het weer opgeheven vanwege de onvruchtbare grond. Doordat de grond in het gebied niet vruchtbaar genoeg was is er uiteindelijk overgegaan tot aanplanting van bomen. Hier dankt het landgoed haar naam aan. Bijzonder zijn nog wel de getuigen in het veld, zoals diverse koloniehuisjes, een kolonieschool en de kolonievaart. Maar ook de kenmerkende eikenlanen zijn nog rijkelijk aanwezig. Die werden als ontginningsassen aangelegd van waaruit de akkers bewerkt moesten worden. De wandeltocht voert u langs over het uitgestrekte Doldersummerveld. Een vochtig heidereservaat dat wordt beheerd door het Drents Landschap en maakt deel uit van het Nationale Park Drents-Friese Wold. De langste route komt door Vledder heen. Hier kunt u naar de museums Vledder, waar u Valse Kunst, Hedendaagse Glaskunst en Noord-Nederlandse schilderkunst kunt bewonderen
Drente wandelaars
GPS
Tijdens uw vakantie kunt u gebruik maken van een GPS, waar routes op staan. Er is een duidelijke handleiding aanwezig, zodat u met de GPS de mooiste routes kunt wandelen. Per dag kunt u kiezen uit een korte route (ca 12,5 km), een middellange (ca 17 km) en een lange (ca 21 km) route.
Tips
Ook kan men met de auto naar Dwingeloo rijden (ca 20 minuten) en daar diverse wandelingen maken door het Nationaal Park Dwingelderveld.
Het Nationaal Park is het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa. Er zijn maar liefst 2 schaapskudden met herder die de heide in conditie houden.
Op fiets- en wandelpaden, ATB- en ruiterroutes, evenals twee gehandicaptenpaden kun je de natuur zelf ontdekken. Er is zelfs een Nachtwandelroute. In dit Nationaal Park kun je nog van een eindeloze, ongestoorde horizon genieten…

Liefhebbers van Cultuur kunnen met de auto naar Veenhuizen rijden (ca 25 minuten) om daar te wandelen door de geschiedenis van de gedwongen koloniën van Weldadigheid. In het Gevangenismuseum verteld men u uitgebreid over de geschiedenis van het gevangeniswezen, onder andere dat van Veenhuizen.

Ook kunt u naar Frederiksoord (circa 20 minuten met de auto) om daar te wandelen door de geschiedenis van de vrije koloniën van Weldadigheid. Bij een bezoek aan het museum de Proefkolonie zal u alles te weten komen over de unieke geschiedenis van de vrije koloniën van Weldadigheid. Zowel Frederiksoord als Veenhuizen zijn genomineerd als werelderfgoed. In 2021 wordt daarover een definitief besluit genomen door de Unesco.


5e vakantiedag
Zorgvlied- Diever 15 km - 18 km - 21 km
Vanuit Zorgvlied wandelt u vandaag over het Aekingerzand, ook wel Kale Duinen genoemd. Een uitgestrekt gebied met zandverstuivingen, dat deel uitmaakt van het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Omdat door bebossing het stuifzandkarakter verloren dreigde te gaan heeft Staatsbosbeheer besloten tot het kappen van 200 hectare bos. Een kudde schapen zorgt hier voor de begrazing van de heide. Deze afwisselende wandelroute leidt u langs prachtige plekken. Tijdens de kortste route wandelt u langs de Grenspoele en op de uitkijktoren heeft u een prachtig uitzicht. Bij de 2 langste routes komt u ook langs het Canadameer of Aekingermeer, waar in de zomer veel wordt gerecreëerd. Wanneer u weer in Diever bent aangekomen, eindigt uw wandelvakantie.

Wijs op Reis!
Ga goed voorbereid op vakantie en houdt uzelf op de hoogte van de actuele situatie van de bestemming waar u naar toegaat op vakantie. Een reisadvies kan door het Ministerie van Buitenlandse Zaken worden aangepast.

TIP Installeer op uw mobiele telefoon de app :Reissapp BZ (beschikbaar voor Iphone en android) en u krijgt een alert wanneer er voor uw reisbestemming een wijziging is.
Bekijk het hele programma +

U bent tijdens deze vakantie te gast in:

***Landhotel Diever in Diever

WiFi beschikbaar in het hotelHotel biedt verschillende wellness-faciliteiten

Ligging Deze gerenoveerde boerderij ligt aan de rand van het nationaal park Drents-Friese W

Review 8,6
***Landhotel Diever in Diever
Bekijk hotel
Review 8,6

***Hotel Villa Nova in Zorgvlied

WiFi beschikbaar in het hotelHotel met een liftHotel met eigen fietsenstalling

Ligging Dit populaire familiehotel met een gastvrije ambiance heeft een prachtige ligging a

Review 8,3
Hotel Villa Nova Zorgvlied
Bekijk hotel
Review 8,3

Fotoalbum

Wat Fitál klanten vinden van deze reis:

Wandelvakantie het Drents-Friese Wold
Drenthe, Nederland
Vanaf euroReserveer nu

Prijzen & Data

InbegrepenNiet inbegrepen

♦ 2-persoonskamer met douche en toilet
♦ ontbijt
♦ diner op 1e en 3e vakantiedag
♦ reisbescheiden per e-mail

♦ toeslag voor 1-persoonskamer € 180,-
♦ reisbescheiden per post € 7,50 p/st
♦ toeristenbelasting (ca. € 2,50 p.p.p.n.)
♦ niet genoemde maaltijden, drankjes, entreegelden
♦ overige uitgaven van persoonlijke aard, anders dan vermeld bij inbegrepen
♦ verzekeringen
♦ overige niet genoemde zaken

Bijkomende kosten
♦ per reservering geldt een toeslag van € 25,- voor de reserveringskosten
♦ publieksbijdrage SGR € 5,- per persoon
Fitál Vakanties maakt gebruik van cookies om de website te verbeteren en te analyseren. Na afsluiten van de melding, of wanneer u verder surft, geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op onze website.
Ik wil marketing cookies
X
Ik wil alleen functionele cookies
X