Fietsvakantie Vennbahn

Overzicht

fietsen op het oude spoor verblijf in *** en **** hotels inclusief bagageservice aankomst op donderdag en vrijdag

Vierlanden Vennbahn 8 dagen

In de zomer van 2013 werd de 125 kilometer lange Vennbahn, één van de langste en mooiste tot fietspad omgebouwde spoorlijnen in Europa, officieel geopend. Voor de Belgische Oostkantons en de aangrenzende gebieden in Nederland, Luxemburg en Duitsland is dit een mijlpaal in de toeristische geschiedenis. Meer dan een eeuw lang was de Vennbahn de eerbiedwaardige spoorwegverbinding tussen Aken en Ulflingen, zoals vroeger de naam was van Troisvierges, in het noorden van Luxemburg. Sinds 2013 toeren op het voormalige spoortracé toeristen en recreanten op het ‘stalen ros’ door het landschap van Eifel en Ardennen, zonder noemenswaardige stijgingen (maximale stijging gemiddeld 2%). De ‘Vennbahn’ werd tijdens de ‘Fiets- en Wandelbeurs 2014’ in Amsterdam uitgeroepen tot Fietsroute van het jaar 2014.
Door deze route te koppelen aan een reeds jarenlang bekend fietstraject tussen de Nederlandse stad Maastricht en Luxemburg, is een unieke en prachtige 8-daagse rondreis ontstaan.

Deze laatst genoemde route is 25 jaar geleden ontwikkeld door de Amsterdamse geograaf Paul Benjaminse. Hij was het die in de negentiger jaren van de vorige eeuw er in geslaagd is een relatief vlakke fietsroute uit te zetten tussen de Nederland en Luxemburg. Dit traject, onderdeel van een fietsroute vanuit Nederland naar (o.a.) Rome, leidt over fietspaden en rustige weggetjes naar de mooiste plekken in het ‘Groene Hart van Europa’, waaronder het Belgische natuurreservaat ‘Hoge Venen’. Als een ware ontdekkingsreiziger is Benjaminse er in geslaagd een route te vinden, waarbij de hoogteverschillen zo geleidelijk mogelijk worden overbrugd. Dus draaien de trappers tijdens de gehele fietsreis, zowel over het ‘Vennbahn’- als het ‘Benjaminse’-traject, rustig rond en is het steeds weer optimaal genieten! Er wordt overnacht in gastvrije drie- en viersterren hotels die ook het bagagevervoer tussen de overnachtingsplaatsen verzorgen.

Fietsvakantie over de Vennbahn door het landschap van de Eifel en Ardennen

Programma van dag tot dag

1e vakantiedag
Aankomst in Maastricht of 's-Gravenvoeren
Aankomst in Maastricht of 's-Gravenvoeren, de oudste stad van Nederland. De Limburgse vlaai met koffie en thee staat voor u klaar.
Vennbahn
2e vakantiedag
Maastricht/'s-Gravenvoeren - omgeving Eupen 45/60 km
Na uw vertrek uit Maastricht toert u al snel het Franstalige deel van het Belgische Land van Herve binnen. Via ’s-Gravenvoeren, Hombourg en het voormalige dwergstaatje Moresnet, onafhankelijk van 1816 tot 1920, zet u door het glooiend land koers naar Raeren. Hier, waar de Iter- en de Periolbeek samenvloeien, werd in het midden van de 14de eeuw de Burcht van Raeren gebouwd. Nu is hierin een pottenbakkersmuseum gevestigd. Genoeglijk verder ‘peddelend’ bereikt u daarna Eupen.
3e vakantiedag
Eupen - Sankt Vith 60/70 km
Het fijne en opmerkelijk van deze dag is dat vrijwel de gehele route ‘verboden terrein’ is voor gemotoriseerd verkeer. Door de schitterende natuur van de ‘Hoge Venen’ stijgt u geleidelijk naar een hoogte van 660 meter boven N.A.P. Vanaf het Duitse Kalterherberg gaat de route over in het ‘Vennbahn’ fietspad. Dat wordt dus lekker ontspannen toeren, o.a. langs het verlaten spoorwegemplacement van Sourbrodt, via Waimes en de Montenauer hammenrokerij naar het aangename stadje Sankt Vith, gelegen op de grens van Ardennen en Eifel.
Belgie Hoge Venen
4e vakantiedag
Sankt Vith - Clervaux 32/56 km
Vandaag op pad naar Luxemburg, via het ‘Vennbahn’-fietspad. Onderweg is een bezoek aan de burchtruïne ‘Burg-Reuland’ zeer de moeite waard. Even verder passeert u de grens met Luxemburg en arriveert u in Troisvièrges. Hier heeft u de keus om met het lokale treintje verder naar uw bestemming Clervaux af te reizen óf dit bijzonder aangename, historische stadje via een schitterende route te bereiken, maar dan wèl met een paar maal ‘bergop’, die weliswaar weer gevolgd worden door een paar verrukkelijke afdalingen!
5e vakantiedag
Clervaux - Bütgenbach 62-66 km
Vandaag staat een heuse 'bergetappe' op het programma. U fietst eerst naar het drielandenpunt nabij het plaatsje Ouren waar Luxemburg, België en Duitsland aan elkaar grenzen. Van daaruit gaat het door het dal van de Our, weer terug in noordelijke richting langs o.a. het dorpje Schönberg. Deze wonderschone etappe verlaat wat verderop het Ourdal en klimt dan naar een hoogte van 600 m. Het licht heuvelachtige sluitstuk van dit traject is rijk aan prachtige vergezichten.
6e vakantiedag
Bütgenbach - Aken 68 km
Een ontspannen tocht over de Vennbahn naar Aken. Maak onderweg een tussenstop in één van de schilderachtige Eifelstadjes Monschau of Kornelimünster. De laatste 30 kilometer naar Aken voeren bergaf, zodat u nog genoeg energie over heeft om de historische stad van Karel de Grote te bewonderen.
fonein vennbahn
7e vakantiedag
Aken - Maastricht of 's Gravenvoeren 38/51 km
Vanaf Aken voert de route u terug naar Nederland. Vanaf Lemiers volgt u de LF13 door het Zuid Limburgse heuvellandschap als een langgerekt schilderachtig panorama aan u voorbij.

Bent u de reis begonnen in 's Gravenvoeren dan fietst u vanaf het station Maastricht Randwyck nog 15 heerlijke kilometers naar uw eindbestemming.
Wandelen door het Zuid Limburgse Heuvelland
8e vakantiedag
Terugreis
Na het ontbijt sluit u deze prachtige vakantie af en reist u op eigen gelegenheid naar huis.
Verlengen van uw vakantie
Verlengen van uw vakantie
Extra nacht Maastricht 2 persoonskamer logies/ontbijt € 80,- per persoon
Extra nacht Maastricht 1 persoonskamer logies/ontbijt € 125,- per persoon
Fietsroute
EigenVervoer ► Nederland, België, Luxemburg ► Vennbahn ► 305/371 fietskms
Fietskaart met overzicht fietsroutes fietsvakantie Vennbahn
Parkeren
Het is bij het starthotel niet mogelijk om gratis te parkeren. Start u bij Hotel NH Maastricht, dan kunt u parkeren in de naastgelegen parkeergarage van het MECC. De kosten hiervoor bedragen € 12,- per dag en kunnen bij het hotel voldaan worden. Start u bij Hotel Blanckthys, dan kunt u bij het hotel parkeren. De kosten hiervoor zijn € 20,- per dag. U kunt uw auto ook parkeren bij een grote openbare parkeerplaats op 300 meter van het hotel, dit is gratis.
Informatie huurfietsen
Neemt u uw eigen fiets mee of kiest u voor het gemak van een huurfiets?
Tarieven huurfietsen:
Recreatieve fiets .. : € 110,- per fiets
E-bike ...................: € 170,- per fiets
Wijs op reis!
Ga goed voorbereid op vakantie en houdt uzelf op de hoogte van de actuele situatie van de bestemming waar u naar toegaat op vakantie. Een reisadvies kan door het Ministerie van Buitenlandse Zaken worden aangepast.

TIP Installeer op uw mobiele telefoon de app: Reisapp BZ (beschikbaar voor Iphone en Android) en u krijgt een alert wanneer er voor uw reisbestemming een wijziging is.
Bekijk het hele programma +

U bent tijdens deze vakantie te gast in:

Fotoalbum

Wat Fitál klanten vinden van deze reis:

Fietsvakantie Vennbahn
Ardennen, België
7.8(35 reviews)
Jose Snoeks, Haarlem
16-08-2018
'Was een super vakantie, duidelijke uitleg, goede tot zeer goede hotels. Prachtige fietsroutes al met al een prima reis.'
Jan, 67 Gloria, 65, Veghel
11-05-2018
'Miezer, ijzige tegenwind maakte deze vakantie i.c. de vele beklimmingen zwaarder dan ingeschat. Het accu-bereik moest bewaakt blijven. Oranje routedriehoekjes onduidelijk. Elke rit groot pakket info over de route.
Wondermooie natuur! Alleen-op-de-wereld gevoel! Superhotels! ‘Once in a lifetime experience’????'
Greet kwakernaak, Reeuwijk
22-07-2016
'Dit gaat over de fietsvakantie van "de Vennbaan" het was een mooie afwisselende tocht, maar een elektrische fiets is sterk aan te bevelen. Je fietste zeker 60% niet op de Vennbaan , wat sommige niet verwacht hadden. Verder waren de hotels netjes en goed.'
f van buren, woerden
11-09-2015
'Het is eigenlijk een combi tussen velotour en vennbahn. Zelfs met e-bike was mn velotour pittig
voor 60+'
Corrie Overbeek, Lopik
05-06-2015
'Geweldige Hotels,fietsroute als je geen E bike zal hebben is het veel te zwaar , nu was het wel te doen,sommige gedeeltes was meer geschikt voor een moutenbike,al met al hebben we ontzettend genoten.
'
H.J.A. van de Ven, Koudekerk aan den Rijn
05-06-2015
'De "Vierlanden Vennbahn" is als je geen getrainde fietser bent, voor velen, niet zonder E-bike ondersteuning te fietsen. Ook een racefiets met dunne bandjes is niet aan te bevelen vanwege een aantal zeer slechte "half verharde" wegen.
De route op zich is fantastisch mooi. De routebeschrijving is duidelijk en uitgebreid. De hotels zijn uitstekend (ook het diner bij halfpension) en de organisatie wat betreft reserveringen en bagagevervoer is perfect.'
Vanaf euroReserveer nu

Prijzen & Data

InbegrepenNiet inbegrepen

♦ 2 persoonskamer met douche en toilet
♦ logies en ontbijt (buffet)
♦ welkom met koffie/thee en vlaai op dag 1
♦ bagagevervoer (max. 20 kilogram)
♦ kaartmateriaal
♦ route- en toeristisch informatiepakket
♦ reisbescheiden per e-mail

♦ 1 persoonskamer € 370,-
♦ halfpension* € 250,-
♦ toeristenbelasting
♦ entreegelden, kosten van evt. overtochten met pontjes e.d.
♦ uitgaven van persoonlijke aard zoals drankjes en maaltijden, anders dan vermeld bij inbegrepen
♦ verzekeringen
♦ overige niet genoemde zaken

*6 diners, geen diner in Eupen of omgeving

Fietshuur
Neemt u uw eigen fiets mee of kiest u voor het gemak van een huurfiets?
Tarieven huurfietsen:
Recreatieve fiets .. : € 110,- per fiets
E-bike ...................: € 170,- per fiets

Verlengen van uw vakantie
Extra nacht Maastricht 2 persoonskamer logies/ontbijt € 80,- per persoon
Extra nacht Maastricht 1 persoonskamer logies/ontbijt € 125,- per persoon

Bijkomende kosten
♦ reserveringskosten € 25,- per reservering
♦ bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per reservering
♦ publieksbijdrage SGR € 5,- per persoon
Fitál Vakanties maakt gebruik van cookies om de website te verbeteren en te analyseren. Na afsluiten van de melding, of wanneer u verder surft, geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op onze website.
Ik wil marketing cookies
X
Ik wil alleen functionele cookies
X