Fietsvakantie Friese Elfsteden

Overzicht

Fietsen in plaats van schaatsen Verblijf in *** en **** hotels Inclusief bagageservice Dagelijks aankomst mogelijk

7 dagen Friese Elfstedentocht

De roemruchte Elfstedentocht is één van de bekendste Friese evenementen. Van de tocht der tochten op de schaats kunnen we helaas niet al te vaak genieten. Dit is wel mogelijk op de fiets waarbij een rit van ca. 300 km u in meerdere dagen langs de elf Friese Steden voert. Net als de schaatsers start u in Leeuwarden. De Friese steden zijn stuk voor stuk de moeite van een bezoek waard en hebben allen een kleurrijke en gevarieerde geschiedenis. De geheel bewegwijzerde tocht voert u door weidse polders en zelfs bossen, langs meren en over kronkelende dijkjes. Onderweg passeert u oude gehuchten, terpjes, dorpen en oude stadjes die rijk zijn aan monumenten uit renaissance en gotiek. De beroemde brug bij Bartlehiem ontbreekt natuurlijk niet!

De Friese Elfstedentocht op de fiets

Programma van dag tot dag

1e vakantiedag
Aankomst in Leeuwarden
Aankomst in uw eerste hotel in Leeuwarden, de hoofdstad van de provincie Friesland. Afhankelijk van uw aankomsttijd kunt u de oude binnenstad nog bekijken, waar ook Us Mem staat, of de scheve Oldehove beklimmen. Rondom de oude grachtengordel van Leeuwarden vindt u vele historische gebouwen en diverse gezellige restaurants, cafés, bars en terrassen. De rijke en gevarieerde historie is eveneens goed terug te vinden in het centrum en in onder andere het Fries Museum.

2e vakantiedag
Sneek 50/75 km
Vandaag fietst u via Bolsward en IJlst naar Sneek. In het centrum van Bolsward voeren historie en architectuur de boventoon, met als grootste blikvanger het rijk versierde stadhuis uit 1615 met daarin de Oudheidkamer. Bolsward is een absolute aanrader voor een dagje gezellig winkelen, genieten van terrasjes, een rondvaart door de stadsgrachten of een wandeling over de vestingsmuren en langs monumentale panden. De route brengt u verder naar IJlst, misschien wel de mooiste van de elf steden. IJlst is één van de kleinste Friese Elf steden en heeft een grote verscheidenheid aan historische panden. Sneek, uw eindbestemming van vandaag, is gelegen nabij het Sneekermeer en staat o.a. bekend om de historische binnenstad met de Waterpoort.
De Waterpoort Sneek bij avond
3e vakantiedag
Rijs/Oudemirdum 58 km
Vandaag fietst u door een romantisch plaatje: tussen de Friese meren en het bosrijke Gaasterland. Gun uzelf wat tijd om te genieten van het uitzicht over het IJsselmeer nabij het Roode Klif, een opzienbarende keileemwand uit de IJstijd. Uw eindbestemming is het rustieke Rijs, ten noordoosten van het Rijsterbos.

4e vakantiedag
Makkum/Workum 50 km
Over verscholen weggetjes gaat het vandaag naar het kleine, uiterst fotogenieke Hindeloopen, bekend om haar vermaarde leugenbankje. Dit voormalige vissersplaatsje, dat Hylpen heet in het Fries, heeft stadsrechten sinds 1225 en kan dus bogen op een zeer lange en rijke geschiedenis. U overnacht in het schilderachtige Workum, met zijn legendarische strafcel voor landlopers en dronkenlappen, of in het fraaie Makkum, dat bekend staat om haar Makkumer aardewerk en de monumentale koopmanshuizen.


5e vakantiedag
Harlingen/Franeker 25/55 km
Via Elfstedenstad Bolsward bereikt u Harlingen met zijn gezellige havendrukte en zicht over de Waddenzee. Harlingen is een openluchtmuseum op zich, waar u op een terras kunt mijmeren over lang vervlogen tijden. Vervolgens fietst u naar 'klein maar fijn' Franeker, de laatste halte voor vandaag. Napoleon heeft weliswaar de universiteit van Franeker opgeheven, maar heeft niet kunnen verhinderen dat de oudste studentenkroeg “Bogt van Guné” nog altijd open is. Na een drankje is een bezoek aan het vermaarde planetarium (van Eise Eisinga) nog altijd adembenemend.


voorstraat
6e vakantiedag
Dokkum 65/85 km
Vandaag voert de route langs de kust, en via de hoogste terp van Friesland ('Hogebeintum') naar de voormalige vestingstad en zeehaven Dokkum.
Een heerlijk stadje met trapgevels, grachten en een fraai Middeleeuws stadhuis. De legende wil dat de stadsbron, ontdekt en gezegend door Bonifatius, een zuiverende en geneeskrachtige werking zou hebben.
Molen
7e vakantiedag
Leeuwarden 26 km
Via de beroemde brug bij Bartlehiem fietst u naar Leeuwarden. Mocht u echter niet genoeg krijgen van het fietsen, dan kunt u nog een extra rondje maken d.m.v. de fietsknooppunten. Eenmaal terug in Leeuwarden zal de scheve Friese toren uit 1529, de Oldenhove genaamd, u een beetje aan Pisa doen denken. Wandel ook eens door de Kleine Kerkstraat, volgens velen Nederlands charmantste winkelstraat.
Verlengen van uw vakantie
Extra nacht Leeuwarden 2 persoonskamer logies/ontbijt € 65,- per persoon
Extra nacht Leeuwarden 1 persoonskamer logies/ontbijt € 100,- per persoon
Toeslag halfpension € 30,- per persoon
Upgrade hotels
Vanaf 2021 bieden wij de mogelijkheid te kiezen voor een upgrade van de hotels in Leeuwarden, Sneek, Makkum en Dokkum. Hiervoor geldt een toeslag van € 90,- p.p.
Fietsroute
EigenVervoer ► Nederland ► Elfstedentocht ► 252/361 fietskm's
Informatie huurfietsen
Tarieven huurfietsen:
Recreatieve fiets .. : € 65,- per fiets
E-bike ...................: € 145,- per fiets
Wijs op reis!
Ga goed voorbereid op vakantie en houdt uzelf op de hoogte van de actuele situatie van de bestemming waar u naar toegaat op vakantie. Een reisadvies kan door het Ministerie van Buitenlandse Zaken worden aangepast.

TIP Installeer op uw mobiele telefoon de app: Reisapp BZ (beschikbaar voor Iphone en Android) en u krijgt een alert wanneer er voor uw reisbestemming een wijziging is.
Bekijk het hele programma +

U bent tijdens deze vakantie te gast in:

Fotoalbum

Beoordelingen

Fietsvakantie Friese Elfsteden
Friesland, Nederland
8.3(103 reviews)
Rob Marcelissen, Eindhoven
18-09-2020
'Heerlijke fietstocht waarbij u de route zelf kunt bepalen. Wij fietsten ongeveer 50 km. per dag wat heel relaxed was. Een echte aanrader !'
M. van den Heuvel, Tilburg.
13-09-2020
'Vanwege het prachtige zomernajaarsweer hebben we enorm genoten op de fietsroutes van de Elfstedentocht!'
Kees kleijberg, Kwinstsheul
14-06-2020
'Genoten van de mooie ritten / het weer werkte erg mee (weinig wind) graag zouden wij op het laatst , de tegeltjes brug opgenomen zien in het parcours. Wij vonden dat vreemd dat die in de Elfstedenfiets tocht niet opgenomen is. Het is tenslotte een elfsteden monument. En de laatste dag is daar tijd genoeg voor'
Adelaar, Almere
04-06-2020
'Leuke reis, aan te bevelen.
Goede hotels. '
anneke , delft
22-09-2018
'Heerlijke fietsvakantie gehad in het mooie friesland. Uitgebreide informatie over alles wat we onderweg tegen kwamen. Top!'
Beek C.G.M., Melick.
20-08-2018
'Wij hebben een prettige week gehad, met goed eten, drinken en slaoen.'
H Lenten, Hoogeveen
19-08-2018
'Fietste zelf op een sportieve driewielfiets. Enkele paden en hindernissen in de routes waren daarvoor wel eens lastig, maar ook een uitdaging. Wist niet dat Friesland zulke mooie plekjes had.
Fijne vakantie gehad.'
J.F. Wensink, Wierden
06-09-2017
'Uitstekende service zowel van Fital als van Fietsrelax.
Goede hotels met goede verzorging en uitstekende maaltijden.
Alle hulp bij het wijzigen van de reisperiode.
Uiterst tevreden over deze vakantie.'
Eveline,
01-09-2017
'Fietsend door Friesland hebben wij genoten van het wijds landschap. Natuurlijk hebben wij wel een paar keer flink moeten afzien door een stevige tegenwind, maar dat hoort er ook bij.
De hotels waren goed met prima bedden. Bijna overal een waterkoker en koffie/thee op de kamer en een uitgebreid ontbijt.
En de hele tocht goed voorbereid en gedocumenteerd door Fital. Maar wij zijn ook niet anders gewend van deze organisatie.'
Fam icke, Hilversum
18-08-2017
'Wij hebben een fijne vakantie gehad.
Wel veel windt .
Maar we hebben genoten.'
Jan, Gent
11-06-2017
'Voor Fital gekozen omwille van de opgegeven routes. De begeleidende reisgids was prima - goede informatie aangaande Friesland en het leven in Friesland - en de uitgestippelde routes brachten ons regelmatig bij verrassend leuke plaatsjes. De overnachtingen en maaltijden waren ok; soms wat beter en soms wat minder dan verwacht, maar geen afknappers.'
Teus en Teunie Schaap, Leerdam
07-09-2016
'Het was een hele fijne en goed verzorgde vakantie de afwisseling van de verschillende hotels was leuk en ook iedere keer een nieuwe verrassing. Voor een ieder die van fietsen houd en zich graag laat verrassen zeker een aanrader (wij hadden ook wel het geluk dat het ontzettend mooi weer was)'
v Fessem, Dinteloord
14-09-2015
'Voor ons schitterende vakantie zowel de routes en de hotels en het verzorgen van de bagage.Alles was goed geregeld en niet te vergeten het personeel was heel vriendelijk.
Een echte aanrader!!'
Mevr.C.Spuijbroek, Geertruidenberg
04-07-2015
'Het was een heel geslaagde fietsvakantie.
De hotels waren prima, vriendelijke bediening en de maaltijden uitstekend. De kamers schoon verzorgd. We moesten wel eens zoeken naar de juiste knooppunten, er mistten wel eens tussenliggende knooppunten.Het zou leuk zijn als de tegeltjesbrug in de buurt van Bartlehiem in de route word opgenomen. Een vriendelijke Fries is met ons meegefietst,anders hadden we het niet gevonden.De Friezen zijn ontzettend gastvrij,vriendelijk en behulpzaam.'
Vanaf 509 euroReserveer nu

Prijzen & Data

InbegrepenNiet inbegrepen

♦ 2 persoonskamer met douche/bad en toilet
♦ logies en ontbijt
♦ bagagevervoer
♦ toeristenbelasting
♦ toeristisch informatiepakket
♦ routebeschrijving
♦ kaartmateriaal
♦ reisbescheiden per e-mail

♦ 1 persoonskamer € 210,-
♦ Upgrade naar luxere hotels € 75,- p.p.
♦ halfpension € 180,- p.p.
♦ parkeerplaats bij starthotel ca. € 13,50 per dag ( parkeren in nabijgelegen parkeergarage circa € 30,- p. week)
♦ entreegelden, kosten van evt. overtochten met pontjes e.d.
♦ uitgaven van persoonlijke aard zoals drankjes en maaltijden, anders dan vermeld bij inbegrepen
♦ verzekeringen
♦ overige niet genoemde zaken

Verlengen van uw vakantie
Extra nacht Leeuwarden 2 persoonskamer logies/ontbijt € 65,- per persoon
Extra nacht Leeuwarden 1 persoonskamer logies/ontbijt € 100,- per persoon
Toeslag halfpension € 30,- per persoon

Fietshuur
Neemt u uw eigen fiets mee of kiest u voor het gemak van een huurfiets?
Tarieven huurfietsen:
Recreatieve fiets .. : € 72,- per fiets
E-bike ...................: € 150,- per fiets

Bijkomende kosten
♦ reserveringskosten € 20,- per reservering
♦ bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per reservering
♦ publieksbijdrage SGR € 5,- per persoon
Fitál Vakanties maakt gebruik van cookies om de website te verbeteren en te analyseren. Na afsluiten van de melding, of wanneer u verder surft, geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op onze website.
Ik wil marketing cookies
X
Ik wil alleen functionele cookies
X