8 dagen Tauplitzalm (sneeuwschoenwandelen)

Overzicht

8 dagen Tauplitzalm vanuit een wellness hotel (groepsreis)

Deze reis is een buitenkans voor een ieder die van een actieve, maar ook ontspannen winterse wandelvakantie houdt. U wandelt over het hooggelegen bergplateau, met weidse uitzichten, tussen romantische bergmeertjes en ruige kalkrotsen. Het comfortabele familiehotel Kirchenwirt serveert uitstekende maaltijden en heeft uitgebreide wellness om te relaxen en een panoramische ligging. Bovendien een extra tocht met een sneeuwscooter of pistebully om uw winteravontuur boven inde bergen compleet te maken.
Het gebied is rustig, ondanks dat deze reis in het hoogseizoen plaatsvindt. De prijs-kwaliteitsverhouding is bijzonder goed.

Wandelniveau
Vertrek zaterdag 24 februari 2018 - 8 dagen
Lichte sneeuwschoen wandelweek: circa 4,5 wandeluren per dag;
300 – 500 meter stijgen en / of dalen en een afstand van 8 - 12 km.
Speciaal in deze week is er één keer de keuze om op één dag
een lichte (ca. 4,5 uur) of een zwaardere tocht (ca. 5,5 uur) te maken.

Unieke kenmerken van deze reis
• Weidse uitzichten op dalen, lieflijke bergmeertjes en grillige kalkbergen
• Authentiek, driesterren familiehotel op autovrij bergplateau (1.650m)
• Sauna en zwembad met bergzicht
• Ontspannen wandelen door wisselende landschappen
• Facultatief één meer uitdagende wandeling met een lokale gids
• Enthousiaste en gekwalificeerde wintergids (Nederlands sprekend)
• Bijzonder goede prijs –kwaliteit verhouding

Programma van dag tot dag

wandelniveau
Vertrek zaterdag 26 januari 2019 - 8 dagen
Actieve sneeuwschoenwandelweek: circa 5 wandeluren per dag;
500-750 meter stijgen en/of dalen en een afstand van 10-15 km

Vertrek zaterdag 23 februari en 9 maart:
Rustige sneeuwschoenwandelweek: ca. 4 wandeluren per dag
300 – 500 meter stijgen en / of dalen en een afstand van 7 - 12 km.
De reis
Wij verblijven in het familiehotel Kirchenwirt op een unieke locatie; het autovrije bergplateau van de Tauplitzalm op 1.650 meter hoogte. Direct vanuit het hotel zijn vele sneeuwschoen wandelingen mogelijk, door glooiend landschap, met soms steile stukjes, langs idyllische bergmeertjes en ruige rotsen. We hebben panoramisch uitzicht op de omliggende bergen en op de wijde en smalle dalen met grotere meren. De alm heeft een afwisselende vegetatie waar we regelmatig sporen kunnen zien van herten en gemzen én kleinere bergbewoners, zoals vossen en sneeuwhazen.
Programma
Hieronder staat een greep uit de bijzondere routes die de reisleider in zijn portofolio heeft. Het lopen van een route en het bereiken van een top is afhankelijk van het weer en de sneeuwcondities. In de winter kan soms sprake zijn van sterk wisselende omstandigheden. De reisleider bespreekt het programma dagelijks met de groep en kan de routes zelfs nog onderweg wijzigen. De reisleider is deskundig en gecertificeerd en weet de mooiste plekken te vinden. De beoordeling en het besluit over de meest passende, veilige route ligt bij de reisleider.
Veelal start de wandeling direct bij het hotel. Om naar het beginpunt van een wandeling te komen gebruiken wij wel eens openbaar vervoer, taxibusjes of kabelbanen. De reisleider laat je in alle windrichtingen kennismaken met het voor deze regio karakteristieke berglandschap.
Speciaal in deze week gaan wij één dag op stap met een plaatselijke gids. Dat betekent dat wij voor degenen die de sportieve uitdaging aan willen gaan op één dag de mogelijkheid bieden tot verlenging van de tocht. Dan loopt de Nederlandse gids de lichtere route en de Oostenrijkse gids de meer uitdagende route. Ook de plaatselijke gids kiest die dag voor de meest mooie en passende route.
Dag 1 Treinreis
Vertrek ‘s morgens vanuit Utrecht / Arnhem.
Aankomst op de Tauplitzalm in begin van de avond en korte transfer naar het hotel.
Dag 2 – 7 wandelprogramma
Bij het winterwandelen houden wij ons aan de opgegeven wandeluren.
De aangegeven routes met hoogtes en afstanden variëren, afhankelijk van de sneeuwcondities. Voor deelnemers staat het vrij om gedurende de week een dag niet met de groep mee te wandelen om op een andere manier te genieten van de vakantie. De reisleiding adviseert graag bij de invulling. Het weekprogramma bouwen wij zorgvuldig op, met een rustige start op de eerste dag. De tijden zijn een gemiddelde en variëren dagelijks enigszins. Bij de lichte variant lopen wij nagenoeg dezelfde wandeling, maar dan korter.
Tauplitzalm Hochklamm
Een ontspannen rondwandeling om de Hochklamm, over het hoogplateau en de zuidelijke hellingen, met weidse uitzichten.
De Hochklamm is een glooiende verheffing op het plateau, die goed zichtbaar is vanuit ons hotel. Wij starten vanuit het hotel en dalen eerst af. Halverwege stijgen we geleidelijk aan door het typerende landschap. Hier aan de alpine boomgrens groeien verstrooid en in kleine groepjes diverse, soms grillig vergroeide of kleine dennenbomen. Van boven zien wij het dorp Tauplitz in het wijde dal liggen. Aan de andere kant van het dal rijzen de kalkrotsen van de Grimming (2.351m) stijl op. Deze imposante berg werd lange tijd als de hoogste van de regio beschouwd, vanwege zijn dominante positie in het landschap. Daarentegen is de iets westelijker gelegen Dachstein, met zijn gletsjers en bijna 3.000 meter, de hoogste berg. Met helder weer zien wij ook dit bergmassief duidelijk liggen.
Steirer- en Schwarzensee
Tijdens deze wat langere rondwandeling blijven wij op het hoogplateau met zijn magische uitstraling. Wij wandelen langs de bevroren, wit besneeuwde meren die in de glooiende hoogvlakte ingebed zijn.
De meren staan in schril contrast met de zijdelings steil oprijzende rotsen van de Sturzhahn en de Trawng. Onze route loopt langs almhutten die op pittoreske plekken staan, in de winter niet gebruikt worden en een goede plek zijn om buiten in de natuur te pauzeren. Ook hier bevinden wij ons tussen de typerende vegetatie rond de alpine boomgrens.
Bij deze route is het mogelijk dat wij een verlenging aanbieden met de plaatselijke gids naar de top van de Rosskogel. Vandaar heb je rondom uitzicht over het hoogplateau en de omliggende dalen met de hoge bergen erachter.
Tauplitz waterval
Wij bezoeken de prachtige (bevroren?) waterval in het dal van de Grimmingbach.
Aangekomen in het dal lopen wij door een heel ander landschap met weilanden en dichte bossen. Uiteindelijk wordt het dal smaller en vormt een kloof. De waterval is bij een hoge waterstand een toonbeeld van de natuurkrachten.
Tijdens de wandeling op de hellingen hebben wij doorkijkjes en wisselende uitzichten op de wijde en smalle dalen, het dorp Tauplitz en de omliggende bergen. In het kleine authentieke dorp kunnen wij een drankje nemen.
Afhankelijk van de keuze door de reisleider laten wij ons omhoog of omlaag vervoeren met de stoeltjeslift. In de lift zit je relaxt, hoger en mét uitzicht.
Lawinenstein (1.965m)
Deze top is de hoogste op de Tauplitzalm en een ‘must’ vanwege het naar alle windrichtingen panoramische uitzicht.
Bij deze ontspannen hoogtewandeling lopen wij door het lichte bos en langs pistes. Er zijn diverse mogelijkheden om op een terras voor een berghut, onder het genot van een drankje, rond te kijken. Eénmaal bij de top van de Lawinenstein aangekomen, hebben wij zicht op zowat alle routes die wij deze week lopen.
Sturzhahn –Steirertor
Eerst gaat de route over de almen van de Tauplitz en vervolgens onderlangs de steile rotswanden, die de berg de betekenisvolle naam Sturzhahn heeft gegeven, én de bergpas Steirertor.
Wij starten vanuit het hotel en lopen eerst door het hier typisch glooiende berglandschap.
Nadat wij de Steirerseehutten zijn gepasseerd, zien wij rechts de Steirersee liggen en linksboven ons de indrukwekkende kalkrotsen van de Sturzhahn. Hier wandel je middenin een bijzonder indrukwekkende bergwereld, tussen rotsen en het meer.
Bij deze route is het mogelijk dat wij een verlenging aanbieden met de plaatselijke gids, hoger- en verderop richting de bergtoppen van de Tragel.
Rondwandeling Tauplitzalm
Een ontspannen rondwandeling over het hoogplateau met zijn zes meertjes.
Afwisselend lopen wij door dichte en meer open begroeiing en langs de bevroren meertjes. Er zijn naaldbomen in diverse soorten en maten, zoals lariks, spar, grove en gewone den en veel arven. Onder de witte sneeuwdeken liggen matig berooide rotsen bedolven, die wel eens vergeleken wordt met een maanlandschap en waarvan de naam ‘Tote’ gebergte komt.
Winters weertype
In de winter is het op het hoog gelegen bergplateau vaak prachtig weer met strak blauwe luchten. Eind februari is er kans op veel zon. Op een windstil plekje kun je vaak al in een T-shirt zonnebaden. De dagen zijn weer wat langer en de temperaturen kunnen in de zon soms flink oplopen. De zonnestraling vereist dan wel een goede bescherming van de huid. Op de (zuidelijke) hellingen is de sneeuw in de ochtend bevroren en hard en kan in de middag wat papperig zijn.
Soms valt er weer sneeuw en verandert het landschap opnieuw in een winterse sprookjeswereld.
De regio
De Tauplitzalm bevindt zich in het Steirische Salzkammergut net over de grens van de toeristische trekpleister Salzburgerland in de provincie Steiermark (Stiermarken). Het is een relatief onbekende bestemming; een goed bewaard geheim aan de westelijke rand van het Tote Gebirge. De Tauplitzalm ligt op een autovrije hoogvlakte met zes pittoreske meertjes, ingebed tussen het ruige kalkgebergte. Het gebergte wordt gekenmerkt door een afwisselend karstlandschap met glooiende hoogvlaktes, grillige rotsen en ingestorte stukjes, de zogenaamde dolines én ondergrondse grotten. Met zijn gevarieerde flora en fauna is het natuurgebied beschermd. Zoals de naam al doet vermoeden is hier vroeger zout gewonnen in zoutmijnen.
Geografisch ligt het in het middelpunt van Oostenrijk. Ten zuidoosten ligt het Ennstal met het nationale park Gesäuse en ten noorden strekt het Salzkammergut verder uit naar het Salzburgerland. De Grimming in het zuidwesten is vanuit het hotel goed te zien en is de met mythen omgeven en veelbezongen huisberg. De hoogste berg in de Steiermark, de Dachstein (2.995m) ligt ten westen. Er is een klein, rustig skigebied met enkele liften en een langlaufloipe.
Dag 8 terugreis
Vertrek 's morgens vanuit het hotel in Oostenrijk
‘s avonds aankomst in Arnhem / Utrecht


Bekijk het hele programma +

U bent tijdens deze vakantie te gast in:

In het bijzonder mooi gelegen wandel- en sporthotel Kirchenwirt, met unieke panoramische uitzichten

Bekijk hotel

Fotoalbum

Beoordelingen

8 dagen Tauplitzalm (sneeuwschoenwandelen)
Stiermarken, Oostenrijk
Vanaf 1199 euroReserveer nu

Prijzen & Data

InbegrepenNiet inbegrepen

• Treinreis Utrecht of Arnhem – Bad Mitternberg v.v. 2e klasse (gereserveerde plaatsen)
• Hotel en logies (tweepersoonskamer met douche en toilet)
• Volpension (ontbijt, lunchpakket met thee en 4 gangen keuzemenu)
• Vervoer ter plaatse indien voor de groep noodzakelijk
• Gebruik sneeuwschoenen en stokken
• Deskundige Nederlandse reisleiding op alle wandeldagen

exclusief

• Calamiteitenfonds
• Reserveringskosten
• Consumpties
• Kabelbanen (afhankelijk van sneeuwcondities)
• Reis- en annuleringsverzekering
• Toeslag 1-persoonskamer € 119,- voor de 8-daagse reizen

Groepsgrootte:
Minimaal 7 personen en maximaal 15 personen
Fitál Vakanties maakt gebruik van cookies om de website te verbeteren en te analyseren. Na afsluiten van de melding, of wanneer u verder surft, geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op onze website.
Ik wil marketing cookies
X
Ik wil alleen functionele cookies
X