Sneeuwschoenwandelen Tauplitzalm

Overzicht

Grillige kalkbergen en lieflijke bergmeertjes Transfer met sneeuwscooter Rustig of actief Incl. veilig wandelen instructie

8 dagen Tauplitzalm vanuit een wellness hotel (groepsreis)

Beleef het bijzondere karstlandschap vanuit een hoog gelegen bergplateau met weidse uitzichten op dalen en ruige kalkrotsen. De Tauplitzalm is een goed bewaard geheim. Een buitenkans voor een gevarieerde vakantieweek rond idyllische bergmeertjes en ongerepte romantische dalen. Bovendien een extra tocht met een plaatselijke 'berggids', een transfer met de sneeuwscooter of pistebully, een hotel met zicht op het bergpanorama, sauna’s en een zwembad. 'Cheffin' Erika serveert persoonlijk uitstekende maaltijden in het riante en comfortabele familiehotel Kirchenwirt.

Unieke kenmerken van deze Sneeuwhaas* reis

• Weidse uitzichten, lieflijke bergmeertjes en grillige kalkbergen
• Verblijf in riant familiehotel op autovrij bergplateau (1.650m)
• Sauna en zwembad met panoramisch bergzicht
• Gevarieerde wandelingen door wisselende landschappen
• Transfer met bus en sneeuwscooter of pistebully
• Enthousiaste en gekwalificeerde wintergids (Nederlands sprekend)
• Keuze om één dag een meer inspannende wandeling met een lokale gids te maken
• Keuze uit wandelweken, gecategoriseerd in inspanningsniveau: rustig of actief


Wandelniveau per vertrekdatum
Vertrek zaterdag 7 januari 2023 per trein - 8 dagen wandelniveau ❆❆, actieve wandelingen
Vertrek zaterdag 4 maart 2023 per trein - 8 dagen wandelniveau ❆❆, actieve wandelingen


❆❆ : ca. 5 wandeluren per dag, ca. 500 – 750 meter ↗ en/of ↘ en → 10 – 15 km.

Programma van dag tot dag

De reis
De reis
Wij verblijven in het familiehotel Kirchenwirt op een unieke locatie; het autovrije bergplateau van de Tauplitzalm op 1.650 meter hoogte. Direct vanuit het hotel zijn vele sneeuwschoen wandelingen mogelijk, door glooiend landschap, met soms steile stukjes, langs idyllische bergmeertjes en ruige rotsen. We hebben panoramisch uitzicht op de omliggende bergen en op de wijde en smalle dalen met grotere meren. De alm heeft een afwisselende vegetatie waar we regelmatig sporen kunnen zien van herten en gemzen én kleinere bergbewoners, zoals vossen en sneeuwhazen.
Het gebied
Het gebied
De Tauplitzalm ligt op een autovrije hoogvlakte met zes pittoreske meertjes, ingebed tussen het ruige kalkgebergte. Geografisch ligt het midden in Oostenrijk met het laagste punt op 1.550 m en het hoogste op 2.180 m. De alm bevindt zich in het Steirische Salzkammergut net over de grens van de toeristische trekpleister Salzburgerland in de provincie Steiermark (Stiermarken). Het is een relatief onbekende bestemming, een goed bewaard geheim aan de westelijke rand van het beschermde natuurgebied 'Totes Gebirge'. Het gebergte wordt gekarakteriseerd door een afwisselend karstlandschap met glooiende hoogvlaktes en grillige rotsen. Typisch zijn de ondergrondse rivieren en grotten. Het natuurgebied is beschermd vanwege het bijzondere, waterdoorlatende stenen maanlandschap met unieke flora en fauna. Regelmatig zien we op de ‘Tauplitzalm’ hoe in water opgelost kalksteen zinkgaten ofwel verdwijngaten heeft gevormd, de zogenaamde ‘Dolines’. Bizar zijn ook de vele bergmeren die juist ontstaan door water ondoorlatend gesteente.
De huisberg Grimming is vanuit het hotel goed te zien en is met mythen omgeven. Ook de hoogste berg in de Steiermark, de ‘Dachstein’ is goed te zien. Er is een klein, rustig skigebied met enkele liften en een langlaufloipe. Heinrich Harrer, de befaamde bergbeklimmer en auteur (Zeven jaar in Tibet) heeft in zijn jonge jaren de Grazer Alpenvereinshütte gerund.

Ten zuidoosten ligt het Ennstal met het nationale park ‘Gesäuse’ en ten noorden strekt het Salzkammergut zich verder uit naar het Salzburgerland. Zoals de naam al doet vermoeden is hier in de regio vroeger zout gewonnen in zoutmijnen en was er al vroegtijdig welvaart. Dit zie je nog aan de statige huizen in het dal van Bad Ausse en ook in Bad Mitterndorf. Beide plaatsen zijn sinds 1900 kuuroorden met thermale bronnen.


De wandelingen
De wandelingen
De wandelingen geven een goede indruk van de bijzondere omgeving en ligging van de Tauplitzalm. Wij lopen over de karsthoogvlakte, langs almen en meertjes, de hellingen van de geleidelijk aan stijl oprijzende ruige rotspieken en over ongerepte paden door het bos in het brede dal. Ons wandelgebied ligt op een hoogte van 800 tot 2.180m en biedt veel afwisseling.
Veelal starten wij vanuit het hotel door het typerende karstlandschap. Bijvoorbeeld met een ontspannen rondwandeling over de zuidwestelijke hoogvlakte met zijn pittoreske meertjes of over de zuidoostelijke hoogvlakte naar het uitzichtpunt op de ‘Steirersee’. De route rond de ‘Steirer- en Schwarzensee’ brengt ons rond en soms over de wit besneeuwde meren en langs grillige kalkrotsen die in schril contrast met elkaar staan. Ook hier zien wij de typerende vegetatie in een waterarm karstgebied rond de alpine boomgrens. Een ander bijzonder karstfenomeen is de karstbron en prachtige waterval in het dal van de Grimmingbach. Om daar te komen gebruiken wij de stoeltjeslift naar het dal richting het dorp ‘Tauplitz’. De hoogste top, de ‘Lawinenstein’ is een must vanwege het panoramische uitzicht en eenvoudig te bereiken met een kleine gondel. Vaak zien wij de berg ‘Sturzhahn’ van dichtbij of in de verte. Met zijn imposant steile rotswand, die de berg de betekenisvolle naam heeft gegeven is hij kenmerkend voor de alm en de architectuur van het kerkje naast ons hotel. Een heel andere wandeling door het ‘Salzatal’ begint met een steile afdaling vanuit het ‘Ödertörl’ naar het hier nog smalle dal. Naarmate wij verder afdalen wordt het dal breder en krijgt een lieflijkere uitstraling. Ook kunnen wij een bezoek brengen aan ‘Bad Mitterndorf’, dat in een door gletsjers gevormd wijd dal ligt. Wij lopen over bospaadjes en gebruiken de skibus om daar te komen.

De reisleider laat je kennismaken met de bijzondere ligging en omgeving van de Tauplitzalm. Hij/zij bouwt het weekprogramma zorgvuldig op, met een rustige inloopdag. Veelal start de wandeling direct bij het hotel, maar soms gebruiken wij openbaar vervoer, taxibusjes of kabelbanen om naar het beginpunt van een wandeling te komen. Tijdens de lunchpauze kunnen wij ons enkele keren laten verwennen met lokale specialiteiten. Wij houden pauze onder het genot van ons lunchpakket op een zonnige of beschutte plek in de natuur of bij een in de winter ongebruikte hut. Voor deelnemers staat het vrij om gedurende de week een dag op een andere manier te genieten van de vakantie, met panoramisch uitzicht te badderen in de wellness van het hotel, of een bezoek aan een dorp in het dal. De reisleiding adviseert graag bij de invulling.
Programma
Hieronder staat een greep uit de bijzondere routes die de reisleider in zijn portofolio heeft. Het lopen van een route en het bereiken van een top is afhankelijk van het weer en de sneeuwcondities. In de winter kan soms sprake zijn van sterk wisselende omstandigheden. De reisleider bespreekt het programma dagelijks met de groep en kan de routes zelfs nog onderweg wijzigen. De reisleider is deskundig en gecertificeerd en weet de mooiste plekken te vinden. De beoordeling en het besluit over de meest passende, veilige route ligt bij de reisleider.
Veelal start de wandeling direct bij het hotel. Om naar het beginpunt van een wandeling te komen gebruiken wij wel eens openbaar vervoer, taxibusjes of kabelbanen. De reisleider laat je in alle windrichtingen kennismaken met het voor deze regio karakteristieke berglandschap.
Speciaal in deze week gaan wij één dag op stap met een plaatselijke gids. Dat betekent dat wij voor degenen die de sportieve uitdaging aan willen gaan op één dag de mogelijkheid bieden tot verlenging van de tocht. Dan loopt de Nederlandse gids de lichtere route en de Oostenrijkse gids de meer uitdagende route. Ook de plaatselijke gids kiest die dag voor de meest mooie en passende route.
Dag 1 Treinreis
Heenreis
Vertrek ‘s morgens vanuit Utrecht / Arnhem.
Aankomst op de Tauplitzalm in begin van de avond en korte transfer naar het hotel.
Dag 2 – 7 wandelprogramma
Wij houden ons aan de per wandelweek opgegeven wandeluren. De tijden zijn een gemiddelde zonder pauzes. De routes variëren in hoogtes en in afstanden.
Voor wie een keer een meer inspannende wandeling wil maken is er gelegenheid om op één dag te kiezen voor een wandeling met de plaatselijke gids.
Tauplitz waterval
Tauplitz waterval
Wij bezoeken de prachtige (bevroren?) waterval in het dal van de Grimmingbach.
Aangekomen in het dal lopen wij door een heel ander landschap met weilanden en dichte bossen. Uiteindelijk wordt het dal smaller en vormt een kloof. De waterval is bij een hoge waterstand een toonbeeld van de natuurkrachten.
Tijdens de wandeling op de hellingen hebben wij doorkijkjes en wisselende uitzichten op de wijde en smalle dalen, het dorp Tauplitz en de omliggende bergen. In het kleine authentieke dorp kunnen wij een drankje nemen.
Afhankelijk van de keuze door de reisleider laten wij ons omhoog of omlaag vervoeren met de stoeltjeslift. In de lift zit je relaxt, hoger en mét uitzicht.
Tauplitzalm en uitzichtpunt Sterersee
Tauplitzalm en uitzichtpunt Sterersee
Weidse uitzichten vanaf de rand van de zuidoostelijke hoogvlakte.
Tussen schaarse begroeiing op het plateau wandelen wij richting de zuidelijk gelegen glooiende verheffing, de ‘Hochklamm’. Van boven zien wij het dorp Tauplitz, als kinderspeelgoed in het brede dal liggen. Aan de andere kant van het dal rijzen de kalkrotsen van de Grimming stijl op. Deze imposante berg werd lange tijd als de hoogste van de regio beschouwd, vanwege zijn dominante positie in het landschap. Niettemin is de iets westelijker gelegen Dachstein, met zijn gletsjers en bijna 3.000 m, de hoogste berg. Met helder weer zien wij dit bergmassief duidelijk liggen. Geleidelijk aan komen wij langs de zuidelijk rand van de ‘Tauplitzalm’ meer richting oosten en zien wij de ‘Steirersee’ tussen de ruige kalkrotsen liggen. Een bijzonder aanblik.
Steirer- en Schwarzensee
Steirer- en Schwarzensee
Rond wit besneeuwde meren en langs grillig oprijzende rotsen.
Vanuit het hotel verkennen wij de hoogvlakte met zijn magische uitstraling in westelijke richting. Wij wandelen langs en zo mogelijk over de bevroren, wit besneeuwde meren die op de hoogvlakte liggen. De meren staan in schril contrast met de zijdelings grillig oprijzende rotsen van de ‘Sturzhahn’ en de ‘Traweng’. Onze route loopt langs - in de winter niet gebruikte – almhutten, die op mooie plekken staan om buiten in de natuur te pauzeren. Ook hier bevinden wij ons tussen de karakteristieke vegetatie rond de alpine boomgrens.
Bij deze route is het mogelijk dat wij een verlenging aanbieden met de plaatselijke gids naar de top van de ‘Rosskogel’. Vandaar heb je rondom uitzicht over de hoogvlakte en de omliggende dalen met de bergen erachter.
Tauplitz waterval en Sagtümpel
Tauplitz waterval en Sagtümpel
De karstbron en de prachtige waterval in het dal van de Grimmingbach.
Wij gaan met de stoeltjeslift naar beneden, richting het dal. Hier lopen wij door een heel ander landschap met weilanden, dichte dennenbossen en beekjes. Wij komen langs een bijzonder fenomeen, de ‘Sagtümpel’, een grote karstbron ofwel vauclusebron. Deze ontstaat doordat een ondergrondse beek vanaf de hoogvlakte weer aan de oppervlakte komt. Daar herneemt de beek zijn loop om via een 30m hoge cascade in de ‘Grimmingbach’ uit te monden. Deze waterval is bij hoge waterstand een toonbeeld van natuurkrachten. Bij de ‘Draxlermüle’ kabbelt de ‘Grimmingbach’ en zien wij nog resten van de oude watermolen. Als de tijd het toelaat kunnen wij in het authentieke dorp Tauplitz een drankje nemen, voordat wij de stoeltjeslift nemen om op de alm te komen.
Lawinenstein (1.965m)
Lawinenstein (1.965m)
De hoogste top op de ‘Tauplitzalm’ is een must vanwege het panoramische uitzicht.
Bij deze rondwandeling vanuit het hotel dalen wij eerst af over ongerepte paden en dwars door het bos naar het dalstation van de ‘Mitterstein’ lift. Beneden aangekomen nemen wij de gondel naar de top van de ‘Lawinenstein’. Bovenop maken wij een korte rondwandeling over de goed geprepareerde panoramaweg met rondom indrukwekkende vergezichten, ook op routes die wij deze week lopen. Aan de ‘Kriemandl Skihütte’ kunnen wij pauzeren voordat wij de gondel naar het dal nemen. Vanuit het dalstation lopen wij via een andere route door het bos terug naar het hotel.
Rondwandeling Tauplitzalm
Rondwandeling Tauplitzalm
Een ontspannen rondwandeling over het hoogplateau met zijn zes meertjes.
Afwisselend lopen wij door dichte en meer open begroeiing en langs de bevroren meertjes. Er zijn naaldbomen in diverse soorten en maten, zoals lariks, spar, grove en gewone den en veel arven. Onder de witte sneeuwdeken liggen matig berooide rotsen bedolven, die wel eens vergeleken wordt met een maanlandschap en waarvan de naam ‘Tote’ gebergte komt.
Onder de Sturzhahn
Onder de Sturzhahn
Middenin een bijzonder contrastrijke bergwereld, tussen ruige rotsen en het idyllische meer.
Vanuit het hotel lopen wij eerst over de almen van de Tauplitz en vervolgens onderlangs de steile rotswand, die de berg de betekenisvolle naam ‘Sturzhahn’ heeft gegeven. Nadat wij de ‘Steirerseehutten’ zijn gepasseerd, zien wij rechts de ‘Steirersee’ liggen en linksboven ons de indrukwekkende kalkrotsen van de berg Sturzhahn.
Bij deze route is het mogelijk dat wij een verlenging aanbieden met de plaatselijke gids naar de hogeren verderop gelegen bergtoppen van de ‘Großses Tragel’.
Dag 8 terugreis
Terugreis
Vertrek 's morgens vanuit het hotel in Oostenrijk
‘s avonds aankomst in Arnhem / Utrecht


Winters weertype
In de winter is het op het hoog gelegen bergplateau vaak prachtig weer met strak blauwe luchten. Eind februari is er kans op veel zon. Op een windstil plekje kun je vaak al in een T-shirt zonnebaden. De dagen zijn weer wat langer en de temperaturen kunnen in de zon soms flink oplopen. De zonnestraling vereist dan wel een goede bescherming van de huid. Op de (zuidelijke) hellingen is de sneeuw in de ochtend bevroren en hard en kan in de middag wat papperig zijn.
Soms valt er weer sneeuw en verandert het landschap opnieuw in een winterse sprookjeswereld.
Veilig wandelen instructie
Bij Sneeuwhaas staat veiligheid bij de sneeuwschoenwandelingen natuurlijk voorop. We hebben daarom besloten om, ook ingegeven door de gewijzigde regelgeving in de Alpen, iedere deelnemer aan een Sneeuwhaas-reis te voorzien van een adequate uitrusting.
Naast skistokken en sneeuwschoenen voorzien we in de winter iedereen ook van een LVS. Deze afkorting staat voor ‘Lawine Verschütteten Suchgerät’. Tevens voorzien we een groep van enkele sondes en sneeuwscheppen.
Dit betekent voor de programma’s die Sneeuwhaas aanbiedt, dat de eerste dag op locatie mede wordt besteedt aan de omgang met LVS. Wij hopen dat deelnemers dit een goed begin van een veilige wandelweek vinden.
Vanzelfsprekend zoekt geen enkele gids in de bergen het gevaar op en de kans dat er tijdens een Sneeuwhaas-reis iets mis gaat grenst aan 0. Toch vinden wij het essentieel om winter-wandelaars optimaal uit te rusten en vandaar deze keuze.
Wijs op reis!
Ga goed voorbereid op vakantie en houdt uzelf op de hoogte van de actuele situatie van de bestemming waar u naar toegaat op vakantie. Een reisadvies kan door het Ministerie van Buitenlandse Zaken worden aangepast.

TIP Installeer op uw mobiele telefoon de app: Reisapp BZ (beschikbaar voor Iphone en Android) en u krijgt een alert wanneer er voor uw reisbestemming een wijziging is.
Bekijk het hele programma +

U bent tijdens deze vakantie te gast in:

***Sporthotel Kirchenwirt

In het bijzonder mooi gelegen wandel- en sporthotel Kirchenwirt, met unieke panoramische uitzichten

Bekijk hotel

Fotoalbum

Beoordelingen

Sneeuwschoenwandelen Tauplitzalm
Stiermarken, Oostenrijk
Van deze reis hebben wij nog geen reviews ontvangen.
Vanaf euroReserveer nu

Prijzen & Data

InbegrepenNiet inbegrepen

♦ Treinreis Utrecht of Arnhem – Bad Mitternberg v.v. 2e klasse (gereserveerde plaatsen)
♦ Hotel en logies (tweepersoonskamer met douche en toilet)
♦ Volpension (ontbijt, lunchpakket met thee en 4 gangen keuzemenu)
♦ Vervoer ter plaatse indien voor de groep noodzakelijk
♦ Gebruik sneeuwschoenen en stokken
♦ Deskundige Nederlandse reisleiding op alle wandeldagen
♦ Reisbescheiden per e-mail

♦ Consumpties
♦ Kabelbanen (afhankelijk van sneeuwcondities)
♦ Reis- en annuleringsverzekering
♦ Toeslag 1-persoonskamer € 125,- voor de 8-daagse reizen
♦ Reisbescheiden per post € 7,50 p/st


Groepsgrootte:
Minimaal 7 personen en maximaal 15 personen

Bijkomende kosten
♦ reserveringskosten € 25,- per reservering
♦ bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per reservering
♦ publieksbijdrage SGR € 5,- per persoon
Fitál Vakanties maakt gebruik van cookies om de website te verbeteren en te analyseren. Na afsluiten van de melding, of wanneer u verder surft, geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op onze website.
Ik wil marketing cookies
X
Ik wil alleen functionele cookies
X