Sneeuwschoenwandelen Praxmar

Overzicht

Stubaier Alpen, Hartje Tirol Gletsjers Bergreuzen Incl. veilig wandelen instructie

Sneeuwschoenwandelen vanuit authentiek Tirools en uniek gelegen berghotel

Deze sneeuwschoen wandelreis is een echte aanrader voor iedereen die van de verstilde natuur wil genieten en vanuit een ‘vergeten bergdorpje’ in alle vrijheid de witte wereld wil ontdekken. Tussen de ruige bergen logeren wij in een aangenaam gastvrij berghotel.

Unieke kenmerken van deze reis
• Hooggelegen verstild bergdal op 1.700m
• Hartje Tirol tussen gletsjers en bergreuzen
• Authentiek en comfortabel hotel met sauna
• Heerlijk eten met eigen gemaakte streekproducten
• Enthousiaste en gekwalificeerde wintergids (Nederlands sprekend)


Wandelniveau per vertrekdatum
Zondag 18 december 2022 (8 dagen) wandelniveau , ontspannen* wandelingen
Zondag 8 januari 2023 (8 dagen) wandelniveau ❆❆, actieve wandelingen
Zondag 19 maart 2023 (8 dagen) wandelniveau ❆❆, actieve wandelingen

* Een sneeuwschoenwandelreis is natuurlijk nooit echt ontspannen, u moet wel actief in de benen.


: ca. 4 wandeluren per dag, ca. 300 – 500 meter ↗ en/of ↘ en → 7 – 12 km.
❆❆: ca. 5 wandeluren per dag, ca. 500 – 750 meter ↗ en/of ↘ en → 10 – 15 km.
❆❆❆ : ca. 6 wandeluren per dag, tot 900 meter ↗ en/of ↘ en → 15 km.

Programma van dag tot dag

De reis
De reis
Beleef onvergetelijke sneeuwschoenwandelingen in het uitgestrekte landschap van het hooggebergte. Hier kunnen wij genieten van goede sneeuwcondities en Oostenrijkse gastvrijheid. Tijdens deze sneeuwschoen wandelreis maken wij, onder deskundige Nederlandse reisbegeleiding, afwisselende tochten door hoger gelegen bergen en verstilde dalen van het ‘Stubaier’ gebergte. Wij lopen door prachtige bossen, over glooiende almen, berghellingen en -kammen. Er is nauwelijks bebouwing en de maagdelijke sneeuwvelden stralen rust en harmonie uit. Af en toe komen wij een berghut tegen, maar zelden mensen. Met een beetje inspanning en uithoudingsvermogen kom je door afwisselend terrein met adembenemende uitzichten op de talrijke bergtoppen van 3.000m.
Per vertrekdatum bieden wij een actief of sportief wandel- en inspanningsniveau en reizen wij per trein naar de bestemming.

Het hotel ligt uniek en op 1.700m hoogte in ‘Praxmar’ in het dal van ‘Lüsens’. Dit dal wordt omringd door hoge ruige bergtoppen en gletsjers. Rondom ‘Praxmar’ kunnen wij direct vanuit het hotel letterlijk alle kanten op. Een sneeuwschoen wandeltocht is een wintersportvorm die dicht bij de natuur staat. In Praxmar, waar de winter vaak een half jaar duurt, wordt deze sport een belevenis. De natuur in de omliggende glooiende dalen en op de bergflanken nodigen jou uit. Je kunt hier in de bergen wandelen of ze beklimmen zoals het al tijden traditie is: zonder lift, gondel of andere middelen.
Het gebied
Het gebied
Centraal in de Alpen, in de bekende Oostenrijkse provincie Tirol, midden in het hoog-alpiene gebergte van de ‘Stubaier alpen’, ligt de regio ‘Sellrain’. Daar ligt het gehucht ‘Praxmar’ diep in het rustige dal van de ‘Lüsense’, ten zuiden van provinciehoofdstad ‘Innsbruck’ en ten oosten van het toeristische ‘Ötztal’. Het gebergte bestaat uit hard, water ondoorlatend oergesteente dat bepalend is voor de massieve hoge bergvormen en de ruige uitstraling van de 3.000m hoge bergtoppen met zijn gletsjers.
Het ‘Sellrain’ dal en zijn zijdalen zijn in het ijstijdperk gevormd door gletsjers en heeft het laagste punt op 600m en het hoogste op ruim 3.500m. Karakteristiek zijn de glooiende, wijde dalen en de steil oprijzende massieve bergen. In dit bergbeklimmersdorp ‘Praxmar’ met slechts 170 inwoners en een ligging op bijna 1.700m, hebben de mensen de natuur in hun hart gesloten. Er is geen winkel, bank of postkantoor, maar wel veel ongerepte bergnatuur. Er zijn volop mogelijkheden om te sleeën.
Het kleine skigebied ‘Kühtai’ ligt met het openbaar vervoer op een half uurtje rijden. De openbare bus, die direct voor het hotel stopt, biedt mogelijkheden om de bergwereld in de omgeving te ontdekken en een dag Innsbruck te verkennen.
De wandelingen
De wandelingen
De wandelingen gaan door glooiende dalen, over ongerepte bospaden en almen, over flanken en kammen van de reusachtige bergen. Ons wandelgebied biedt veel afwisseling en ligt op een hoogte tussen 1.500 en 2.650m. De wandeling door het ‘Lüsense dal’ brengt ons langs het steile einde van dit keteldal en eventueel tot het ‘Westfahlenhaus’, een hut van de ‘Alpenverein’. Hier hebben wij zicht op imposante bergtoppen en gletsjers. Op de hoger gelegen almweide met de hut ‘Juifenalm’, waar uitstekende Tiroler gerechten worden geserveerd, staan wij oog in oog met de bergtoppen aan de overkant van het dal. Net voorbij het kleine skigebied ‘Kühtai’ wandelen wij door het verstilde ‘Längental’ en eventueel rond een natuurlijk aangelegd stuwmeer. In het ‘Fotschertal’ wandelen wij langs de meanderende beek en door het sprookjesachtig bos. Ook de route richting de ‘Neue Pforzheimer Hütte‘ voert ons door verstilde winterse bergnatuur met bos en langs een beekje. Bij een wandeling achter ons hotel pauzeren wij midden in de verstilde natuur bij een almhut. Ook lopen wij daar over almen die boven de boomgrens liggen naar het bergtopje de ‘Kollenzeiger’. Wij dalen af naar ons hotel via bergflanken met maagdelijke sneeuwvelden. Een ongeëvenaard bergpanorama kunnen wij beleven vanuit de ‘Narrenböden’ dat uitzicht biedt op een reusachtige bergketen van het ‘Natuurpark Ötztal’. In ‘Kühtai’ kunnen wij eventueel omhoog met de lift en vervolgens langs verscholen bergmeertjes en het imponerende stuwmeer afdalen.

De reisleider laat je vanuit meerdere hoog alpiene dalen kennismaken met het hier voor de ‘centraal Alpen’ zo karakteristieke berglandschap. Hij/zij bouwt het weekprogramma zorgvuldig op met een rustige inloopdag.
Veelal start de wandeling direct bij het hotel, maar soms gebruiken wij openbaar vervoer en eventueel taxibusjes of kabelbanen om naar het beginpunt van een wandeling te komen. Tijdens de lunchpauze kunnen wij ons in een berghut van de plaatselijke bevolking of de ‘Alpenverein’ laten verwennen met Tiroolse specialiteiten. Veelal houden wij de pauze met ons lunchpakket op een zonnige of beschutte plek in de natuur of bij een in de winter ongebruikte hut.
Voor deelnemers staat het vrij om gedurende de week een dag op een andere manier te genieten van de vakantie, bijvoorbeeld een dagje naar de provinciehoofdstad Innsbruck of te skiën in Kühtai. De reisleiding adviseert graag bij de verdere invulling.

Het programma
Hieronder vind je een greep uit de bijzondere routes die ‘Sneeuwhaas’ in zijn portofolio heeft. Het lopen van een route of een variant daarvan, net zoals het bereiken van een top, is afhankelijk van het weer, de sneeuwcondities en het wandelniveau van de betreffende reis. De wandelgids presenteert het wandelprogramma aan de groep, maar kan een route door omstandigheden op de dag zelf of ook nog onderweg wijzigen. Hij/zij is deskundig en gecertificeerd en weet de mooiste plekken te vinden. Bij hem/haar ligt de beoordeling en het besluit over de meest passende, veilige route.
Dag 1 Treinreis
Vertrek vanuit Utrecht en Arnhem ’s morgens vroeg, tijdindicatie rond 8:00/8:30 uur.
Aankomst ‘s avonds in Innsbruck en transfer van 30 min. naar Praxmar, aansluitend avondeten
Vertrek vanuit Praxmar morgens vroeg en transfer van 30 min. naar het station Innsbruck.
Aankomst in de avond in Arnhem / Utrecht, normaliter rond 19:30/20:00 uur.
Wij stappen 2 á 4 keer over, afhankelijk van de verbinding (uiterlijk 2 weken voor vertrek bekend).

Een ander vertrekstation kan tegen meerkosten aangevraagd worden.
Bij eigen vervoer kan een korting gegeven worden.
Dag 2 – 7 wandelprogramma
Veelal start de wandeling direct bij het hotel. Om naar het beginpunt van een wandeling te komen gebruiken wij wel eens openbaar vervoer, taxibusjes of kabelbanen. De reisleider laat je in alle windrichtingen kennismaken met het voor deze regio karakteristieke berglandschap.
Het Lüsense dal
Het Lüsense dal
Langs het steile einde van het keteldal met zicht op imposante bergtoppen en gletsjers. Wij wandelen eerst richting het zuiden door het ooit door gletsjers gevormde keteldal van de Lüsense. Continu hebben wij zicht op de gletsjer ‘Lüsner Ferner’ en de ‘Fernerkogel’. Aan het einde van het dal staan wij onderaan de steil oprijzende ketelwanden en vervolgen onze weg richting het westen. Continue worden wij omringd door de witte bergwereld met de indrukwekkende gletsjer van de ‘Längentaler Ferner. Geleidelijk aan stijgen wij richting het hoogste punt dat wij die dag kunnen bereiken, het Westfahlenhaus. De hut is ook in de winter open en wordt gerund door de ‘Deutsche Alpenverein’
Juifenalm
Juifenalm
Hoger gelegen almweide; oog in oog met de bergtoppen.
Vanuit het Lüsense dal stijgen wij naar het Almgasthaus ‘Juifenalm’. Bij het gezellige ‘Gasthaus’ met zonneterras heb je een prachtig zicht op het dal met de lieflijk meanderende beek en in de verte het dorp ‘Gries im Sellrain’. Het staat in contrast met de witte bergtoppen aan de tegenoverliggende kant van het dal, met de namen ‘Zischgeles, Lampsenspitze, Grießkogel en Freihut’. Ook kunnen wij hier genieten van uitstekende Tiroler gerechten. Hierna kunnen wij nog een stukje hoger klimmen tot de ‘Achselkogel’.
Fotschertal - Axamer Kälberweide
Fotschertal - Axamer Kälberweide
Door een beekdal met sprookjesachtig bos.
Deze glooiende wandeling loopt door een prachtig beekdal met sprookjesachtig bos. Wij lopen langs de meanderende beek de ‘Fotsche’ en stijgen geleidelijk aan. Bij de nieuwe ‘Almind Alm’ of andere Gasthöfe en Hütten die wij tegenkomen, kunnen wij pauzeren. Via een andere route, over de ‘Axamer Kälberalm’, keren wij terug.
St. Sigmund – Neue Pforzheimer Hütte
St. Sigmund – Neue Pforzheimer Hütte
Door het bos en langs een kabbelend beekje en verstilde winterse bergnatuur.
Vanuit het pittoreske ’St. Sigmund im Sellrain’ wandelen wij door het bos langs het kabbelende beekje, de Gleirschbach. Al snel gaat het door open terrein heel geleidelijk omhoog naar de Vordere Gleirschalmhütte en verderop naar een idyllische pauzeplek. Daarvandaan is het nog een korte klim naar de prachtig gelegen Pforzheimer Hütte. Via hetzelfde dal lopen wij terug, waar wij aan het eind in St. Sigmund nog iets kunnen drinken voordat wij terugkeren naar ons hotel.
Kollenzeiger
Kollenzeiger
Deze rondwandeling direct vanuit het hotel richting de ‘Zischgeles’ levert prachtige vergezichten op. Wij lopen via de ‘Schäfalm’ en komen al snel boven de boomgrens. Doorlopend hebben wij uitzicht op de ons omringende witte bergreuzen en hebben andere routes van deze wandelweek in het blikveld. Voordat wij afdalen naar de ‘Kollenzeiger’, gaan we eerst nog hogerop naar het hoogste punt van de wandeling. Beneden zien we als speelgoedhuisjes Praxmar met ons hotel liggen aan de rand van het Lüsense dal.
Zirmalm – Narrenböden
Zirmalm – Narrenböden
Onderlangs de reusachtige hoge bergen met een ongeëvenaard bergpanorama
Wij starten bij de ‘Zirmalm’ en kunnen via de zuidhellingen van de ‘Narrenböden’ naar circa 2.600m doorlopen. Onze pauze houden wij in het open terrein in een windluw kommetje met een ongeëvenaard bergpanorama. Tegenover ons zien wij Kühtai en de machtige stuwmeren en op de achtergrond de bergenketen van het ‘Natuurpark Ötztal’. Boven ons troont een andere bergketen met toppen zoals de ‘Kreuzjochkogel’, de ‘Rietzer Grieskogel’en ‘Bachwandkopf ‘. Wij lopen langs de ‘Klambach’ terug om bij de Zirmbachalm te eindigen, waar wij wat kunnen drinken voordat wij terugkeren naar Praxmar.
Rond de Kogelalm, Schönbichl en Zirmkogel
Rond de Kogelalm, Schönbichl en Zirmkogel
Pauzeren midden in de verstilde natuur bij een almhut en hellingen met maagdelijke sneeuwvelden.
Direct achter het hotel stijgen wij al snel uit boven de boomgrens en hebben prachtige uitzichten over het Lüsense dal en de ons omringende bergen. De Kogelhütte is een almhut die eigendom is van de familie Melmer, onze gastvrije hoteleigenaren. Vanuit hier loopt een wandelpad langs een geprepareerde rodelbaan terug naar het hotel. Wie wil kan vanuit hier teruglopen naar het hotel. Mogelijk klimmen wij nog door naar de ‘Schönbichl’ over een mooie en wat steilere helling in open terrein. De naam zegt het al: het is er gewoon ‘schön’. Vanuit het hoogste punt kunnen wij door maagdelijke sneeuwvelden afdalen naar het hotel.
Kühtai – Längental
Kühtai – Längental
Verstild bergdal tussen bergtoppen met aan het uiteinde een stuwmeer.
Vanuit het dorp ‘Kühtai’ stijgen wij glooiend door een bergdal dat wel ingeklemd lijkt tussen de bergen. ‘Kühtai’ is een klein skigebied dat in een breed dal ligt met grote stuwmeren die op een natuurlijke wijze aangelegd zijn, waardoor ze goed in het landschap passen. Voor de wandeling door het mooie ‘Längental’ starten wij bij het lager gelegen stuwmeer. Wij stijgen geleidelijk aan door het dal. Naarmate wij hoger komen, krijgen wij een prachtig zicht op zowel het dal als de omliggende hoge bergen: de ‘Acherkogel’, de ‘Sulzkogel’ en de ‘Kraspesspitze’. Via hetzelfde dal keren wij terug en ronden eventueel het stuwmeer. Ook kunnen wij nog wat drinken in de ‘Dortmunder Hütte’, waarna de bus ons terugbrengt naar ‘Praxmar’.
Kühtai – 5 meren
Kühtai – 5 meren
Hoger gelegen dal met imponerend stuwmeer
Wij wandelen in een hooggelegen dal op 2.000m in het kleinschalige skigebied Kühtai. De imponerende 100m hoge stuwdam van het Speicher Finstertal is deze wandeling ruimschoots waard. Wij nemen de Dreiseenbahn lift omhoog naar 2.400m. Daar hebben wij meteen een prachtig uitzicht. Bovenlangs de skipistes lopen wij afwisselend stijgend en dalend naar de stuwdam van het Speicher Finstertal. Constant hebben wij een prachtig bergpanorama en zicht op beide stuwmeren. De immense hoeveelheid water uit deze stuwmeren wordt via ondergrondse pijpleidingen naar een energiecentrale in het verderop gelegen Inntal gebracht. Langs de zijkant van het skigebied, met blijvend mooie uitzichten, dalen wij geleidelijk via verscholen bergmeertjes af naar ons eindpunt in Kühtai.
Dag 8 terugreis
Terugreis
Vertrek ‘s morgens vanuit vanuit Praxmar en vanuit Innsbruck per trein.
‘s Avonds aankomst in Arnhem/Urecht.
Winterse weertypes
In de winter is het in de Oostenrijkse bergen boven de 1.000 meter, mede door het landklimaat, vaak prachtig weer met strakke blauwe luchten en veel zon. Zeker op grotere hoogte, waar je regelmatig bovenop de wolken kijkt, die in het dal zijn blijven hangen. Niettemin kan het ook bewolkt zijn en dan valt er – bijna sprookjesachtig - sneeuw en verstilt de natuur.
Iedere periode heeft zo zijn eigen weertype. In de kerstperiode is op een hoogte van 1.700 meter de eerste verse sneeuw gevallen. De korte dagen zijn vaak kraakhelder en worden gekenmerkt door mooi licht, met een laagstaande zon en droge vrieskou. Januari / februari hebben de hoogste sneeuwzekerheid met wat oudere en veel nieuwe, lichte poedersneeuw. Met deze sneeuwcondities is het lopen over de maagdelijk witte hellingen een bijzonder genot. In februari kan de zon vaak flink schijnen. Op een windstil plekje kun je dan gerust in een T-shirt zonnebaden. De dagen zijn langer en de temperaturen kunnen in de zon oplopen. De zoninstraling vereist dan een goede bescherming van de huid. Op de (zuidelijke) hellingen is de sneeuw in de ochtend bevroren en hard en in de middag soms papperig.
Veilig wandelen instructie
Bij Sneeuwhaas staat veiligheid bij de sneeuwschoenwandelingen natuurlijk voorop. We hebben daarom besloten om, ook ingegeven door de gewijzigde regelgeving in de Alpen, iedere deelnemer aan een Sneeuwhaas-reis te voorzien van een adequate uitrusting.
Naast skistokken en sneeuwschoenen voorzien we in de winter iedereen ook van een LVS. Deze afkorting staat voor ‘Lawine Verschütteten Suchgerät’. Tevens voorzien we een groep van enkele sondes en sneeuwscheppen.
Dit betekent voor de programma’s die Sneeuwhaas aanbiedt, dat de eerste dag op locatie mede wordt besteedt aan de omgang met LVS. Wij hopen dat deelnemers dit een goed begin van een veilige wandelweek vinden.
Vanzelfsprekend zoekt geen enkele gids in de bergen het gevaar op en de kans dat er tijdens een Sneeuwhaas-reis iets mis gaat grenst aan 0. Toch vinden wij het essentieel om winter-wandelaars optimaal uit te rusten en vandaar deze keuze.
Wijs op reis!
Ga goed voorbereid op vakantie en houdt uzelf op de hoogte van de actuele situatie van de bestemming waar u naar toegaat op vakantie. Een reisadvies kan door het Ministerie van Buitenlandse Zaken worden aangepast.

TIP Installeer op uw mobiele telefoon de app: Reisapp BZ (beschikbaar voor Iphone en Android) en u krijgt een alert wanneer er voor uw reisbestemming een wijziging is.
Bekijk het hele programma +

U bent tijdens deze vakantie te gast in:

***Alpengasthof Praxmar

In dit authentieke, door de bijzondere locatie in het dal, uniek gelegen familiehotel is het heerli

Alpengasthof Praxmar
Bekijk hotel

Fotoalbum

Beoordelingen

Sneeuwschoenwandelen Praxmar
Tirol, Oostenrijk
Nieuwe reis
Van deze vakantie hebben wij nog geen reviews ontvangen.
Vanaf euroReserveer nu

Prijzen & Data

InbegrepenNiet inbegrepen

♦ Treinreis Utrecht of Arnhem – Innsbruck v.v. 2e klasse (gereserveerde plaatsen) **
♦ Hotel en logies (tweepersoonskamer met douche en toilet)
♦ Volpension (ontbijt, lunchpakket met thee en een meer gangen keuzemenu)
♦ Vervoer ter plaatse indien voor de groep noodzakelijk
♦ Gebruik sneeuwschoenen en stokken
♦ Deskundige Nederlandse reisleiding op alle wandeldagen
♦ Reisbescheiden per e-mail

Groepsgrootte:

Minimaal 7 personen en maximaal 15 personen


♦ Reis- en annuleringsverzekering
♦ Consumpties onderweg
♦ Kabelbanen (€ 30 á € 60)
♦ 1-persoonskamer toeslag € 135
♦ Reisbescheiden per post € 7,50 p/st

Bijkomende kosten
♦ reserveringskosten € 25,- per reservering
♦ bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per reservering
♦ publieksbijdrage SGR € 5,- per persoon
Fitál Vakanties maakt gebruik van cookies om de website te verbeteren en te analyseren. Na afsluiten van de melding, of wanneer u verder surft, geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op onze website.
Ik wil marketing cookies
X
Ik wil alleen functionele cookies
X