Sneeuwschoenwandelen Villnöss

Overzicht

Markante pieken Pittoreske dorpen Gastvrij *** Berghotel Trein

Sneeuwschoenwandelen in de Dolomieten vanuit 3-sterren wellness hotel

Vanuit een idyllisch Noord-Italiaans bergdorp en een comfortabel familiehotel, aan de voet van de Geislergruppe, gaan we op pad. Een unieke manier om de Dolomieten in de winter van dichtbij te beleven is sneeuwschoenwandelen. We wandelen afwisselend tussen ruige, steil voor ons oprijzende bergpieken, glooiende hellingen en bossen.
Bij deze goed verzorgde winterwandelvakantie staan natuur, rust en uitstekend eten centraal.

Unieke kenmerken van deze Sneeuwhaas* reis
• Markante rotsen en pieken van de Dolomieten (Unesco Werelderfgoed)
• Pittoreske dorpen aan de voet van Natuurpark Puez Geisler
• Rustig gelegen, gastvrij 3-sterren berghotel met moderne wellness
• Uitstekende Zuid-Tiroolse / Italiaanse keuken
• Enthousiaste en gekwalificeerde, Nederlands sprekende, wintergids
• Keuze uit wandelweken, gecategoriseerd in inspanningsniveau: ontspannen, actief en sportief

Sneeuwschoen Algemeen

Nieuw Instructie Veilig Wandelen

Bij Sneeuwhaas staat veiligheid bij de sneeuwschoenwandelingen natuurlijk voorop. We hebben daarom besloten om, ook ingegeven door de gewijzigde regelgeving in de Alpen, iedere deelnemer aan een Sneeuwhaas-reis te voorzien van een adequate uitrusting.
Naast skistokken en sneeuwschoenen voorzien we in de winter iedereen ook van een LVS. Deze afkorting staat voor ‘Lawine Verschütteten Suchgerät’. Tevens voorzien we een groep van enkele sondes en sneeuwscheppen.
Dit betekent voor de programma’s die Sneeuwhaas aanbiedt, dat de eerste dag op locatie mede wordt besteedt aan de omgang met LVS. Wij hopen dat deelnemers, net als wij van Sneeuwhaas, dit een goed begin van een veilige wandelweek vinden.
Vanzelfsprekend zoekt geen enkele gids in de bergen het gevaar op en de kans dat er tijdens een Sneeuwhaas-reis iets mis gaat grenst aan 0. Toch vinden wij het essentiëel om winter-wandelaars optimaal uit te rusten en vandaar deze keuze.
Sonde, LVS en schep.


Wandelniveau per vertrekdatum
Zaterdag 21 januari 2023 (8 dagen) wandelniveau ❆❆, actieve wandelingen
Zaterdag 4 februari 2023 (8 dagen) wandelniveau , ontspannen* wandelingen
Zaterdag 18 februari 2023 (8 dagen) wandelniveau ❆❆, actieve wandelingen
Zaterdag 25 februari 2023 (8 dagen) wandelniveau ❆❆, actieve wandelingen

* Een sneeuwschoenwandelreis is natuurlijk nooit echt ontspannen, u moet wel actief in de benen.


: ca. 4 wandeluren per dag, ca. 300 – 500 meter ↗ en/of ↘ en → 7 – 12 km.
❆❆: ca. 5 wandeluren per dag, ca. 500 – 750 meter ↗ en/of ↘ en → 10 – 15 km.

Programma van dag tot dag

De reis
Ten zuidoosten van Brixen, net over de Brennerpas in Italië, ontdekken wij het gebied rondom de Geislergruppe in de Dolomieten. Dit is een waar paradijs voor sneeuwschoen wandelaars. De markante bergen en rots pieken lijken in de winter een zekere ontoegankelijkheid te hebben die onze beleving in deze bergwereld nog eens onderstreept. Met onze sneeuwschoenen lopen wij door de natuur en beleven zo de bergen van heel dichtbij.

De Dolomieten zijn door de Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed. Hier vindt u de natuur nog in zijn
oorspronkelijke vorm. Met sneeuw bedekte bossen, almen en weiden, aan de rand van het 300 miljoen jaar
oude, steil oprijzende kalksteengebergte van de Dolomieten. Wij maken deze unieke berglandschappen in
de winter van dichtbij mee. Ver weg van de hectiek is het vooral de natuur die je overdondert. Tegelijkertijd
komen wij onderweg ook langs gezellige berghutten. Hier kunnen wij ons laten verwennen met een heerlijk
drankje. De knusse, gourmet berghutten in Zuid-Tirol hebben altijd iedereen wat te bieden.

Ons hotel Ranuimüllerhof ligt in het Villnössertal op 1.350 meter hoogte aan de rand van het dorp
St. Magdalena, direct aan de voet van de Geislergruppe. In het bergdorpje staan oude huizen met fresco’s
als buitenmuurschilderingen, zoals bij het historische Ranui kerkje.
Vanuit ons hotel gaan wij direct op stap met onze sneeuwschoenen. Wij kunnen alle kanten en hoger op.
We wandelen afwisselend door natuurparken, waaronder Naturpark Puez Geisler en Parco Naturale Puez
Odle, door dalen met pittoreske dorpen, kerkjes en kapelletjes en door het gebergte, zoals over de befaamde
Aldolf Munkelweg. Deze wandelroute is een van de meest indrukwekkende in de Dolomieten en loopt net
onder de imposante noordwand van de Geisler.

Groepsgrootte:
Minimaal 7 personen en maximaal 15 personen
Sneeuwschoen Berghut
Het gebied
Doorslaggevend voor de erkenning van de Dolomieten als werelderfgoed is ‘de unieke en monumentale schoonheid van het gebied’, aldus Unesco. Elke dag laten wij ons tijdens ons ‘wandelavontuur’ opnieuw verrassen in de Noord-Italiaanse authentieke kerkdorpen en de bergen met unieke uitzichten en vergezichten.
Het dal van Villnöss ligt ten zuidoosten van Brixen, waar wij met de trein aankomen, net over de Brennerpas in Italië en iets ten noorden van de bekende Valgardena. In het Villnöss dal is de bekende bergbeklimmer Reinhold Messner grootgebracht. Het gebied wordt gekenmerkt door de typische Zuid-Tiroolse / Noord-Italiaanse tradities waar de katholieke en traditionele cultuur van de bergboeren in harmonie staan met de natuur. De imposante Geislergruppe scheidt Villnöss van het Valgardena en daarmee tegelijk ook van de grote drukte tijdens onze wintervakantie.
Het ‘Naturpark Puez-Geisler’ behoort met zijn bergmassieven, zoals de Geislergroep en het Peitlerkofelmassief,
tot de meest indrukwekkende en gefotografeerde bergregio’s van de Alpen.
In 2009 is in St. Magdalena in Funes / Villnöss een Naturparkhaus geopend. Het bezoekerscentrum ligt
daarmee in een van de mooiste dalen van de Alpen. Het Naturparkhaus Villnöss wil bezoekers de geologische,
biologische en culturele verscheidenheid in het Puez-Geisler-gebied werkelijk laten ervaren en informeren over
de doelstellingen en de schoonheid van het natuurpark.
De wandelingen
De wandelingen gaan glooiend langs beekjes met ijspegels en over ongerepte bospaden met allerlei diersporen. Ons wandelgebied ligt op een hoogte tussen 1200m en 2450m en biedt veel afwisseling. Op onze reizen lopen wij gegarandeerd delen van de panoramische ‘Adolf Munkelweg’, onderlangs de imposant oprijzende en besneeuwde rotstoppen van het ‘Geisler’ bergmassief. Aan de noordhellingen van de ‘Geislergruppe’ komen wij diverse almen tegen waaronder de ‘Dussler-en Geisleralm’. Ook wandelen wij door de idyllische omgeving van St. Magdalena, langs de ‘Latherische Kirche’ en het pittoreske ‘Ranui’ kerkje met oude fresco’s. Vanuit de zuidhellingen in het noordelijk gelegen ‘Plosemassief’ en de ‘Dolomieten Höhenweg’ hebben wij met helder weer prachtige vergezichten. En hier kunnen wij vanaf de tamelijk steile flanken van de huisberg van Brixen, de ‘Gabler’, beklimmen. Het ongerepte, romantische bergdal van de ‘Aferer’, met zijn kronkelend beekje, staat in schril contrast met het uitzicht op het reusachtige rotsblok, de ‘Puita’ of de ‘Pleiterkofel’. Het verscholen einde van het ‘Villnöss’ dal heeft door de relatief schaduwrijke ligging bijzonder goede sneeuwcondities. Als wij verder doorlopen kunnen wij de top ‘Eur de Bredles’ bereiken met zicht op de uitlopers van het zuidelijk gelegen ‘Valgardena’. Een afwisselende route leidt ons naar (een bergzadel onder) de top van de ‘Zendleserkofel’. Wij wandelen door lichte arvenbossen tot over de boomgrens en hebben uitzicht op de ruige, fraaie omgeving van het typische Dolomieten berglandschap. Met wat geluk zien wij hier ook gemzen. Het wandelpad langs de zuidhellingen van het lager gelegen ‘Villnössdal' met zijn liefelijke dorpen, almen en bos, wordt omringd door de bergen. Hier krijgen wij een goede indruk van het totale gebied met de authentiek Zuid Tiroolse dorpjes in dit ruige en tegelijk fraaie berglandschap.

De reisleider laat je in alle windrichtingen kennismaken met het voor deze regio karakteristieke berglandschap van het ‘Natuurpark Puez Geisler’ in de Dolomieten. Hij/zij bouwt het weekprogramma zorgvuldig op, met een rustige inloopdag.
Veelal start de wandeling direct bij het hotel, maar soms gebruiken wij openbaar vervoer, taxibusjes of kabelbanen om naar het beginpunt van een wandeling te komen. Tijdens de lunchpauze kunnen wij ons enkele keren laten verwennen met Zuid-Tiroolse specialiteiten. Veelal houden wij pauze onder het genot van ons lunchpakket op een zonnige of beschutte plek in de natuur of bij een in de winter ongebruikte hut.
Voor deelnemers staat het vrij om gedurende de week een dag op een andere manier te genieten van de vakantie. De reisleiding adviseert graag bij de invulling.


Dag 1 Treinreis
Heenreis
Vertrek vanuit Utrecht en Arnhem ’s morgens vroeg, tijdindicatie rond 7:30/8:00 uur. Aankomst ‘s avonds in Brixen (I) en transfer van 30 min. naar St. Magdalena naar hotel Ranuimüllerhof, aansluitend avondeten.

Vertrek vanuit St. Magdalena ’s morgens vroeg en transfer van 30 min. naar het station in Brixen. Aankomst in de avond in Arnhem / Utrecht, normaliter rond 20:00/20:30 uur.

Wij stappen 2 á 4 keer over, afhankelijk van de verbinding (uiterlijk 2 weken voor vertrek bekend).
Dag 2 – 7 wandelprogramma
Wandelprogramma
Bij het winterwandelen houden wij ons aan de opgegeven wandeluren.

De aangegeven routes met hoogtes en afstanden variëren, afhankelijk van de sneeuwcondities. Voor deelnemers staat het vrij om gedurende de week een dag niet met de groep mee te wandelen om op een andere manier te genieten van de vakantie. De reisleiding adviseert graag bij de invulling.

Het weekprogramma bouwen wij zorgvuldig op, met een rustige start op de eerste dag. De tijden zijn een gemiddelde en variëren dagelijks enigszins. Bij de lichte variant lopen wij nagenoeg dezelfde wandeling, maar
dan korter.

Hieronder vindt u een greep uit de bijzondere routes die de reisleider in zijn portfolio heeft. Het lopen van
een route en het bereiken van een top is afhankelijk van het weer en de sneeuwcondities. In de winter kan
soms sprake zijn van sterk wisselende omstandigheden.

De reisleider bespreekt het programma dagelijks met de groep en kan de routes zelfs nog onderweg wijzigen.
Hij is deskundig en gecertificeerd en weet de mooiste plekken te vinden. Bij hem ligt de beoordeling en het
besluit over de meest passende, veilige route.Veelal start de wandeling direct bij het hotel. Om naar het
beginpunt van een wandeling te komen gebruiken wij wel eens openbaar vervoer, taxibusjes of kabelbanen.
De reisleider laat je in alle windrichtingen kennismaken met het voor deze regio karakteristieke berglandschap.
Sneeuwschoen Algemeen
De Adolf Munkelweg
De Adolf Munkelweg
Onderlangs het Geisler massief aan de voeten van de Dolomieten.
Wij starten bij de Zanser Alm, niet ver van ons hotel. De route voert afwisselend door het bos en open stukken, waarbij wij stijgen (tot maximaal 2.050m) en dalen over een deel van de befaamde, panoramische Adolf Munkelweg. Dit levert naast feeërieke taferelen in het bos ook de meest prachtige uitzichten op de Noorwand van het Geisler massief op. We lopen door het beschermde Puez-Geisler Naturpark en worden continu verrast met imposant oprijzende bergtoppen tot wel 3.000m hoog. In de prachtig gelegen Geisler hütte kunnen wij nog wat drinken voordat wij naar ons hotel terugkeren.
St. Magdalena - Latherische Kirche
St. Magdalena - Latherische Kirche
Door de idyllische omgeving van St. Magdalena.
Wij vertrekken direct vanaf het hotel en komen langs almen en traditionele boerderijen, waar de tijd stil lijkt te staan. Wij stoppen voor prachtige fresco’s bij de Latherische Kirche. Verder omhoog biedt deze wandeling niet alleen uitzicht op de pittoreske dorpen St. Magdalena, St. Peter en St. Jakob, maar ook op ons hotel. Wij vervolgen onze weg over ongerepte bospaden en langs beekjes om uiteindelijk weer naar ons hotel terug te lopen.
Ranui - Dussleralm
Ranui - Dussleralm
Aan de noordhellingen van de Geislergruppe.
Vanuit het hotel stijgen we geleidelijk aan naar de Dussleralm, eerst door open veld en al snel door het bos. Rond de boomgrens heb je, bijna vanuit het niets, een verrassende zicht op de Geislergruppe. Voor de lunchpauze kiezen wij een plek met uitzicht. De route terug naar het hotel stijgt nog een klein stuk door bossen en daalt vervolgens glooiend langs een beekje.
Bergtop Gabler
Bergtop Gabler
Rond de top van het Plosemassief, de huisberg van Brixen.
Wij worden aan de voet van de ook bij de lokale bevolking zeer geliefde berg gebracht. Eerst lopen wij kort door het bos en komen snel in open terrein met de vele toppen in ons gezichtsveld. Via de kam wandelen wij met een tamelijk steile klim richting de Gabler, die met bijna 2.600m het hoogste punt van de dag kan worden. Daar hebben wij rondom een prachtige 360 graden uitzicht. Via de besneeuwde bergweiden dalen we af naar het beginpunt. Wij komen langs hutten, waar wij eventueel nog wat kunnen drinken.
Bergdal van de Aferer
Bergdal van de Aferer
Glooiende almen in het hoger gelegen ongerepte, romantische bergdal.
We starten bij Russisch Kreuz, circa 20 minuten rijden van ons hotel. Na een geleidelijk stijging krijgen wij uitzicht op het reusachtige rotsblok, de Puita of de Pleiterkofel. Via de andere kant van het dal, langs beekjes, over uitgestrekte almen en mooie hellingen komen wij via glooiende afdalingen terug bij ons startpunt. Bij de Halsl Hütte kunnen wij iets eten of drinken en zelfs een rit maken met de ‘Snowtub’. Hiervandaan bereiken wij na een korte, idyllische wandeling het eindpunt, Fistil Boden, vanwaar wij terugrijden naar het hotel.

Vilnöss dal en Eur de Bredles
Vilnöss dal en Eur de Bredles
Het verscholen einde van het Villnöss dal.
Vanuit ons hotel stijgen wij door het bos met continu zicht op de bijna 3.000 meter hoge markante pieken en rotswanden van de Furchetta en de Sass Rigais. Mogelijk klimmen wij tot het hoogste punt van de dag, de top Eur de Bredles, op 2.150 meter met zicht op de uitlopers van het Valgardena. Over een deel van de ‘historische’ Adolf Munkelweg onderlangs de Noordwand van de Geislergruppe, lopen wij terug naar ons hotel. Door de relatief schaduwrijke ligging van de route zijn er bijzonder goede sneeuwcondities.
Rondwandeling Zendleserkofel
Rondwandeling Zendleserkofel
Een bergzadel met uitzicht op weg naar de top van de Zendleserkofel (2.450m).
Wij starten bij de Zanser Alm en komen door lichte arvenbossen aan de boomgrens in open terrein. Vanaf de hut Kaserill Alm, waar wij wat kunnen drinken, lopen wij een steeds smaller wordende trechter, met aan beide kanten hoog oprijzende toppen, op weg naar de Zendleserkofel, dat mogelijk het hoogste punt van de dag wordt. Wij hebben een prachtig uitzicht op de ruige omgeving. Ook de terugweg biedt uitzichten op het fraaie en typische Dolomieten berglandschap.
Rondwandeling Ottohöhe
Rondwandeling Ottohöhe
De zuidhellingen van het lager gelegen Villnössdal met dorpen, almen en bos.
Wij wandelen over glooiende almen, door en langs de pittoreske dorpen St. Magdalena, St. Peter en St. Jakob met hun kerkjes en kappelletjes richting de Otthöhe. Vanuit hier hebben wij zicht op het Eisaktal. Wij zien de ons omringende bergen en krijgen een indruk van het totale gebied en de typische dorpjes in de omgeving.
Dag 8 terugreis
Terugreis
Vertrek vanuit Italië ’s morgens vroeg
Aankomst in de avond in Arnhem / Utrecht
Winterse weertypes
In de winter is het in de Dolomieten, aan de Zuidkant van de Alpen, vaak prachtig weer met strakke blauwe luchten en relatief veel zon. Zeker op grotere hoogte, waar je regelmatig bovenop de wolken kijkt, die in het dal zijn blijven hangen. Niettemin kan het ook bewolkt zijn en dan valt er – bijna sprookjesachtig – sneeuw met dikke vlokken. En dan verstilt de natuur.
Iedere periode heeft zo zijn eigen weertype. In de kerstperiode is op een hoogte van 1.350 meter of meer de eerste verse sneeuw gevallen. De korte dagen zijn vaak kraakhelder en worden gekenmerkt door vrieskou. Januari / februari hebben de hoogste sneeuwzekerheid met wat oudere en veel nieuwe, lichte poedersneeuw. Met deze sneeuwcondities is het lopen over de maagdelijk witte hellingen een bijzonder genot. In maart zal de
zon vaak schijnen. Op een windstil plekje kun je dan gerust in een T-shirt zonnebaden. De dagen zijn langer en
de temperaturen kunnen in de zon flink oplopen. Zorg wel voor een goede bescherming van de huid. Op de
(zuidelijke) hellingen is de sneeuw in de ochtend bevroren en hard en in de middag soms papperig.
Bijzonderheden:
In de winter kan er van bijzondere weersomstandigheden of sneeuwcondities sprake zijn. Ook kan er sprake
zijn van overmacht. Een eventuele programmawijziging zal met de groep besproken worden, maar is te allen
tijde ter beoordeling en besluitvorming van de reisleider.
Wijs op reis!
Ga goed voorbereid op vakantie en houdt uzelf op de hoogte van de actuele situatie van de bestemming waar u naar toegaat op vakantie. Een reisadvies kan door het Ministerie van Buitenlandse Zaken worden aangepast.

TIP Installeer op uw mobiele telefoon de app: Reisapp BZ (beschikbaar voor Iphone en Android) en u krijgt een alert wanneer er voor uw reisbestemming een wijziging is.
Bekijk het hele programma +

U bent tijdens deze vakantie te gast in:

Hotel Ranuimüllerhof

Hotel Ranuimüllerhof staat garant voor een heerlijke vakantie en vooral ook een rustige omgeving. H

Hotel Ranuimüllerhof - Winter
Bekijk hotel

Fotoalbum

Beoordelingen

Sneeuwschoenwandelen Villnöss
Dolomieten, Italië
Van deze vakantie hebben wij nog geen reviews ontvangen.
Vanaf euroReserveer nu

Prijzen & Data

InbegrepenNiet inbegrepen

♦ Treinreis Utrecht of Arnhem – Brixen v.v. 2e klasse (gereserveerde plaatsen)
♦ Verblijf in een tweepersoonskamer met douche en toilet
♦ Volpension (ontbijt, lunchpakket, s middags koffie/thee met gebak/fruit, diner met 5 gangen keuzemenu)
♦ Vervoer ter plaatse indien voor de groep noodzakelijk
♦ Gebruik sneeuwschoenen en stokken
♦ Deskundige Nederlandse reisleiding op alle wandeldagen
♦ Tweepersoonskamer met aparte bedden op indeling
♦ Reisbescheiden per e-mail

Groepsgrootte

Minimaal 7 personen en maximaal 15 personen.

♦ Reis- en annuleringsverzekering
♦ Consumpties onderweg
♦ Kabelbanen (€ 30 á € 60)
♦ 1-persoonskamer toeslag € 135
♦ Reisbescheiden per post € 7,50 p/st

Bijkomende kosten
♦ reserveringskosten € 25,- per reservering
♦ bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per reservering
♦ publieksbijdrage SGR € 5,- per persoon
Fitál Vakanties maakt gebruik van cookies om de website te verbeteren en te analyseren. Na afsluiten van de melding, of wanneer u verder surft, geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op onze website.
Ik wil marketing cookies
X
Ik wil alleen functionele cookies
X