7 dagen Friese Elfstedentocht

Overzicht

fietsen in plaats van schaatsen verblijf in *** en **** hotels inclusief bagageservice dagelijks aankomst mogelijk

7 dagen Friese Elfstedentocht

De roemruchte Elfstedentocht is één van de bekendste Friese evenementen. Van de tocht der tochten op de schaats kunnen we helaas niet al te vaak genieten. Dit is wel mogelijk op de fiets waarbij een rit van ca. 300 km u in meerdere dagen langs de elf Friese Steden voert. Net als de schaatsers start u in Leeuwarden. De Friese steden zijn stuk voor stuk de moeite van een bezoek waard en hebben allen een kleurrijke en gevarieerde geschiedenis. De geheel bewegwijzerde tocht voert u door weidse polders en zelfs bossen, langs meren en over kronkelende dijkjes. Onderweg passeert u oude gehuchten, terpjes, dorpen en oude stadjes die rijk zijn aan monumenten uit renaissance en gotiek. De beroemde brug bij Bartlehiem ontbreekt natuurlijk niet!

Sluis met schepen. Pag.77 gids 2014

Programma van dag tot dag

1e vakantiedag
Aankomst in Leeuwarden
Aankomst in uw eerste hotel in Leeuwarden, de hoofdstad van de provincie Friesland. Daarnaast mag Leeuwarden in 2018, samen met de Maltese hoofdstad Valletta, de titel ‘Culturele Hoofdstad van Europa’ dragen. Afhankelijk van uw aankomsttijd kunt u nog de oude binnenstad bekijken, waar ook Us Mem staat, of de scheve Oldehove beklimmen. Rondom de oude grachtengordel van Leeuwarden vindt u vele historische gebouwen en diverse gezellige restaurants, cafés, bars, kroegen en terrassen. De rijke en gevarieerde historie is eveneens goed terug te vinden in het centrum en in onder andere het Fries Museum.
2e vakantiedag
Sneek 55/65 km
Vandaag fietst u via Bolsward en IJlst naar Sneek. In het centrum van Bolsward voeren historie en architectuur de boventoon, met als grootste blikvanger het rijk versierde stadhuis uit 1615 met daarin de Oudheidkamer. Bolsward is een absolute aanrader voor een dagje gezellig winkelen, genieten van terrasjes, een rondvaart door de stadsgrachten of een wandeling over de vestingsmuren en langs monumentale panden. De route brengt u verder naar IJlst, misschien wel de mooiste van de elf steden. IJlst is één van de kleinste Friese Elf steden en heeft een grote verscheidenheid aan historische panden. Sneek, uw eindbestemming van vandaag, is gelegen nabij het Sneekermeer en staat o.a. bekend om de historische binnenstad met o.a. de Waterpoort.
3e vakantiedag
Rijs/Stavoren 50/60 km
Vandaag fietst u door een romantisch plaatje: tussen de Friese meren en het bosrijke Gaasterland. Gun uzelf wat tijd om te genieten van het uitzicht over het IJsselmeer nabij het Roode Klif, een opzienbarende keileemwand uit de IJstijd. Uw eindbestemming is het bezienswaardige Stavoren, in de Middeleeuwen een vermaarde havenplaats, alwaar het 'Vrouwtje van Stavoren' u welkom zal heten. Stavoren wordt aan maar liefst drie kanten ingesloten door het mooie IJsselmeer. Deze in Zuidwest-Friesland gelegen plaats was de allereerste Nederlandse gemeenschap die stadsrechten verkreeg.
4e vakantiedag
Makkum 45 km
Over verscholen weggetjes gaat het vandaag naar het kleine, uiterst fotogenieke Hindeloopen, bekend om haar vermaarde leugenbankje. Dit voormalige vissersplaatsje, die Hylpen heet in het Fries, heeft stadsrechten sinds 1225 en kan dus bogen op een zeer lange en rijke geschiedenis. Via het schilderachtige Workum, met zijn legendarische strafcel voor landlopers en dronkenlappen, fietst u naar het fraaie Makkum de eindbestemming van vandaag. Makkum staat bekend om haar Makkumer aardewerk en de monumentale koopmanshuizen.
5e vakantiedag
Harlingen/Franeker 40/30 km
Via Elfstedenstad Bolsward bereikt u Harlingen met zijn gezellige havendrukte en zicht over de Waddenzee. Harlingen is een openluchtmuseum op zich waar u op een terras kunt mijmeren over lang vervlogen tijden. Vervolgens fietst u naar 'klein maar fijn' Franeker, de laatste halte voor vandaag. Napoleon heeft weliswaar de universiteit van Franeker opgeheven, maar heeft niet kunnen verhinderen dat de oudste studentenkroeg “Bogt van Guné” nog immer open is. Na een slok is een bezoek aan het vermaarde planetarium (van Eise Eisinga) nog altijd adembenemend.
voorstraat
6e vakantiedag
Dokkum 60 km
Vandaag voert de route langs de kust, en via de hoogste terp van Friesland ('Hogebeintum') naar de voormalige vestingstad en zeehaven Dokkum. Een heerlijk stadje met trapgevels, grachten en een fraai Middeleeuws stadhuis. De legende wil dat de stadsbron, ontdekt en gezegend door Bonifatius, een zuiverende en geneeskrachtige werking zou hebben.
Molen
7e vakantiedag
Leeuwarden 25 km
Via de beroemde brug bij Bartlehiem fietst u naar Leeuwarden. Mocht u echter niet genoeg krijgen van het fietsen, dan kunt u nog een extra rondje maken d.m.v. de fietsknooppunten. Eenmaal terug in Leeuwarden zal de scheve Friese toren uit 1529, de Oldenhove genaamd, u een beetje aan Pisa doen denken. Wandel ook eens door de Kleine Kerkstraat, volgens velen Nederlands charmantste winkelstraat.

U bent tijdens deze vakantie te gast in:

Fotoalbum

Beoordelingen

7 dagen Friese Elfstedentocht
Friesland, Nederland
8.2(38 reviews)
J.F. Wensink, Wierden
06-09-2017
'Uitstekende service zowel van Fital als van Fietsrelax.
Goede hotels met goede verzorging en uitstekende maaltijden.
Alle hulp bij het wijzigen van de reisperiode.
Uiterst tevreden over deze vakantie.'
Eveline,
01-09-2017
'Fietsend door Friesland hebben wij genoten van het wijds landschap. Natuurlijk hebben wij wel een paar keer flink moeten afzien door een stevige tegenwind, maar dat hoort er ook bij.
De hotels waren goed met prima bedden. Bijna overal een waterkoker en koffie/thee op de kamer en een uitgebreid ontbijt.
En de hele tocht goed voorbereid en gedocumenteerd door Fital. Maar wij zijn ook niet anders gewend van deze organisatie.'
Fam icke, Hilversum
18-08-2017
'Wij hebben een fijne vakantie gehad.
Wel veel windt .
Maar we hebben genoten.'
Susy Maes, Herenthout/Belgie
06-08-2017
'Over het algemeen waren we zeer tevreden. Toch zeker wat betreft het fietsgedeelte. We hadden half pension (menu te kiezen door de hotels) en blijkt dat we 5 dagen van de 7 steak gegeten hebben. Wel lekker maar iets van het goede te veel. 1 hotel bood de keuze tussen vlees en vis en dit was wel aangenaam. Elke avond met de valiezen en fietszakken naar de kamer dat namen we er graag bij. Wel zouden meerdere hotels met lift gemakkelijker geweest zijn. De fiettocht zelf met de mooie fietspaden en landschappen waren super !!'
Jan, Gent
11-06-2017
'Voor Fital gekozen omwille van de opgegeven routes. De begeleidende reisgids was prima - goede informatie aangaande Friesland en het leven in Friesland - en de uitgestippelde routes brachten ons regelmatig bij verrassend leuke plaatsjes. De overnachtingen en maaltijden waren ok; soms wat beter en soms wat minder dan verwacht, maar geen afknappers.'
Teus en Teunie Schaap, Leerdam
07-09-2016
'Het was een hele fijne en goed verzorgde vakantie de afwisseling van de verschillende hotels was leuk en ook iedere keer een nieuwe verrassing. Voor een ieder die van fietsen houd en zich graag laat verrassen zeker een aanrader (wij hadden ook wel het geluk dat het ontzettend mooi weer was)'
v Fessem, Dinteloord
14-09-2015
'Voor ons schitterende vakantie zowel de routes en de hotels en het verzorgen van de bagage.Alles was goed geregeld en niet te vergeten het personeel was heel vriendelijk.
Een echte aanrader!!'
Mevr.C.Spuijbroek, Geertruidenberg
04-07-2015
'Het was een heel geslaagde fietsvakantie.
De hotels waren prima, vriendelijke bediening en de maaltijden uitstekend. De kamers schoon verzorgd. We moesten wel eens zoeken naar de juiste knooppunten, er mistten wel eens tussenliggende knooppunten.Het zou leuk zijn als de tegeltjesbrug in de buurt van Bartlehiem in de route word opgenomen. Een vriendelijke Fries is met ons meegefietst,anders hadden we het niet gevonden.De Friezen zijn ontzettend gastvrij,vriendelijk en behulpzaam.'
Vanaf 425 euroReserveer nu

Prijzen & Data

InbegrepenNiet inbegrepen

2 persoonskamer met bad of douche en toilet
bagagevervoer
toeristisch informatiepakket
routebeschrijving
kaartmateriaal

Reserveringskosten

Per reservering geldt een toeslag van € 20,00 voor de reserveringskosten + € 2,50 Calamiteitenfonds.

Ter plaatse te betalen

Toeristenbelasting ca. € 1 - € 2,50 per dag.
parkeerplaats bij starthotel ca. € 12,50 per dag.

Meest bekeken vakanties

 h en m bij meer met fietsNieuw

10 dagen Jubileumreis Fietsbus Karinthië

Vertrekdata: 14 mei, 03 september
vanaf € 699 p.p. Bekijk meer info
Nieuw

5 dagen Fietscruise Langs de Moezel en Rijn

Vertrekdata: 29 juni
vanaf € 439 p.p. Bekijk meer info
Wolga op achtergrondNieuw

8 dagen All Inclusive Donau (Passau - Wenen) (autoreis)

Vertrekdata: 07 juli, 21 juli, 04 augustus
vanaf € 499 p.p. Bekijk meer info