Maatregelen 1,5 meter economie aan boord van de Feniks
versie 8 mei 2020
Protocol
1.Maatregelen voorafgaand aan de reis
l Het maximum aantal deelnemers aan dat tegelijkertijd aan boord mag is 12. Er mogen alleen 2 personen een hut delen wanneer ze deel uitmaken van een gezin. Bepalend is de voorgeschreven groepsgrootte/-samenstelling zoals bepaald in de richtlijnen van het RIVM en de Rijksoverheid.
l Maatregelen worden op de website van de ondernemers gepubliceerd en gedeeld in overeenkomst
l Kom niet aan boord bij verkoudheid, niezen, hoesten, keelpijn, moeilijk ademen of koorts.
2. Algemene maatregelen
l Hygiëne instructie hangt in de salon.
l Bij aankomst worden gasten geïnformeerd over de genomen maatregelen en hoe zij zelf bijdragen aan een veilige omgeving. (zie instructies aan gasten en personeel)
l In elke hut, staan pompjes met desinfecterende zeep en liggen papieren handdoeken
l Hutten en sanitair (douche + toilet) worden dagelijks schoongemaakt.
l Bij aan boord gaan controleert de schipper of er sprake is van verschijnselen die mogelijk op Corona duiden.
3. Instructies aan bemanning
l Dagelijkse briefing bemanning
l Wat gaat goed, wat kan beter, wat moet aangepast worden?
l De bemanning heeft een voorbeeldfunctie; iedereen houdt zich aan de regels.
l Bemanning maakt schoon volgens schoonmaken aan boord protocol
l Het eten wordt in de keuken bereid en op borden uitgeserveerd.
l Het keukenpersoneel draagt latex handschoenen
4. Instructies aan gasten
l Aan het begin van de reis instructies geven aan de gasten, daarna herhalen indien nodig.
l In de salon kunnen 12 personen gezamenlijk eten:
o In paren van 2 naast elkaar aan tafel volgens door bemanning aangegeven tafelschikking.
o Bij bezetting van de hutten door niet-gezinsleden is het maximum aantal deelnemers 6.
l Vaak handen wassen met desinfecterende zeep.
l Handen schudden en ander fysiek contact vermijden.
l Niesen en hoesten in de elleboog of papieren zakdoeken gebruiken.
5. Algemene maatregelen Social Distancing
l Houdt 1,5 meter afstand (leden uit 1 huishouding uitgezonderd)
l Bij verlaten van de hut links en rechts kijken of er anderen in de gang aanwezig zijn.
l Wachtplaatsen is op de trap naar buiten of buiten.
l Waar nodig afstandsmarkeringen aanbrengen
6. Gang van zaken van en aan boord gaan
l Bemanning maakt relingen regelmatig en zichtbaar voor gasten schoon
l Bemanning organiseert van boord gaan passagiers met gepaste afstand.
7. Algemene maatregelen catering
l Al het eten wordt per persoon uitgeserveerd. Lunch wordt door keukenpersoneel bereid en in papieren lunchzakjes aan de gasten uitgedeeld
l Max. 2 personeelsleden in de keuken. De kok(kin) blijft tijdens het eten in de keuken, het andere personeelslid serveert uit.
l Keukenpersoneel en bedienend personeel draagt handschoenen en mondkapjes.
l Glazen, bestek etc. altijd afwassen in de vaatwasser.
l Volledige ruimte gebruiken + strikte tafelschikking om de 1,5 meter te handhaven.
l Wegwerp servetten en placemats gebruiken.
l Gebruik zoveel mogelijk mono-verpakkingen voor broodbeleg, maar denk ook aan zoutjes etc.
l Vermijd zoveel mogelijk gebruik van etenswaar waar gasten met de handen aan moeten zitten.
8. Bar
l Glazen wassen in heet water
l Contactloos betalen.
9. Ten slotte
l Als een bemanningslid of gast tijdens de reis last krijgt van verkoudheidsverschijnselen (longklachten en kortademig) en koorts moet deze het schip verlaten.
l Als de 1,5 meter afstand door onvoorziene omstandigheden niet kan worden gehandhaafd, wordt de vaartocht afgebroken.