8 dagen FietsCruise Dalmatische Kust / Kroatië

Overzicht

luxe boot Prvi Odisej klein intiem schip met 6 hutten gastvrije bemanning periode mei t/m oktober

Eilandhoppen in Kroatië

Geniet van een geweldige vakantie langs de mooiste kust van Europa: bergachtig en bestaande uit honderden eilanden met prachtige middeleeuwse stadjes gelegen aan prachtige baaien met verborgen spelonken en heerlijk zwemwater.

U vaart mee met de luxe boot de Prvi Odisej op deze fietscruise langs de Dalmatische kust van Kroatië.

Tip: Vanaf het voorjaar 2019 vliegt Transavia rechtstreeks vanuit Rotterdam naar Zadar. Wij regelen graag een vlucht voor u. Informeer bij boeking naar de mogelijkheden.

schip

Programma van dag tot dag

Uw vakantie begint op zaterdag en gedurende de week ontdekt u iedere dag een nieuw eiland. Per dag zult u ca. 30-45 km fietsen, indien gewenst onder begeleiding. De fietstochten zijn geschikt voor iedereen die in Nederland ook regelmatig deze afstanden fietst.
schip
Zaterdag
Aankomst
Aankomst op eigen gelegenheid ( per vliegtuig of auto) naar Zadar.
Tussen 13.00 en 18.00 uur kunt u inschepen aan boord van de MS Odisej aan boord van de Ferryhaven in Zadar.
Zondag
Kuklica - Muline : 40 km
In Kukljica vertrekt onze fietstocht richting Muline. De fietstocht over afgelegen weggetjes brengt ons langs de Gospa Snejzna, oftewel, de kapel van de Lady of the Snows.

In de verte ligt het eiland Pasman met haar brug over de Straat van Zdrelac. In het Zuid-Westen onderbreekt het eiland Dugi Otok de horizon.

In het noordelijk deel van dit eiland zijn enkele diepe grotten gegraven. De grotten zijn vanuit zee bereikbaar en fungeerden als geheime haven voor onderzeeërs en andere gevechtsschepen tijdens de koude oorlog.
dolfijnen
Maandag
Muline - Molat - Silba : 25 km
Tijdens het ontbijt varen we 3 uurtjes richting het eiland Molat. Op Molat volgen we de grote weg die het eiland doorkruist. Onderweg passeren we het Italiaanse concentratiekamp Logor, tijdens de 2e wereld oorlog hebben hier bijna 20.000 gevangen gezeten. 5% van deze gevangen hebben het eiland niet levend verlaten. Enkele ruïnes en wachttorens zijn vandaag de dag nog steeds het bewijs van deze tragedie.

Na Molat varen we door naar Silba. Silba is een prachtig rustig eiland met een constante stroom van nieuwsgierige bezoekers. Fietsen en autorijden is op dit eiland niet toegestaan, daarom kan de liefhebber dit eiland te voet verkennen. De smalle steegjes van Silba laten
je proeven van het ouderwetse leven van de Kroatische medemens en geven je het idee terug in de tijd te zijn gegaan. Naast deze rustgevende ervaring is een andere bezienswaardigheid, de Toreta, een indrukwekkende toren in het midden van het dorp met uitzicht over de prachtige omgeving.
kroatie
Dinsdag
Silba – Veli Losinj – Cres : 45km
Vanuit Silba varen we naar Veli Losjinj. Hier aangekomen vertrekken we voor een fietstocht van circa 45 km. Deze fietstocht voert ons over het eiland Losjinj naar het zuidelijkste punt van het eiland Cres. We fietsen gedeeltelijk langs de kust via rustieke dorpjes, o.a. Osor waar een draaibrug de eilanden Losjinj en Cres met elkaar verbindt. Onderweg treft u een replica van een Griekse bronzen atleet uit de 1e eeuw v Chr (de Apoxyomenos), de toren van de Mariakerk, in Osor de 15e eeuwse Dom en een 17e eeuws bisschoppelijk paleis (het huidige museum). De wegen voeren u over bergen en dalen door indrukwekkende naaldboombossen die voor de nodige verkoeling zorgen. Ook is het klooster St Pière een bezoekje waard. Na de fietstocht is er voldoende ruimte voor diverse wateractiviteiten in de baai. We overnachten voor anker.
Woensdag
Cres - Lopar - Rab : 36km
De boot vaart naar Lopar op Otok Rab. We steken fietsend het hele eiland over (ca. 43 km). We gaan via de dorpjes Supetarska, Draga, Kampor, Rab, Barbat en via Pudarica naar Rab. De oplettende fietser ziet onder andere aan de horizon het eiland Trestenik met haar vuurtoren en het Franciskanerklooster van Eufemija (dat bezocht kan worden). In dé favoriete stad van de middeleeuwse aristocratie ligt onze boot aangemeerd. Rab is een betoverende, oude mediterrane stad met de meest adembenemend mooie hoekjes en plekjes in de gehele Adriatische Zee, talrijke gotische en renaissance paleizen en kerken zijn op- over- en onder- elkaar door gebouwd tot één prachtig historisch doolhof. 's Avonds is er gelegenheid om de oude binnenstad van Rab te verkennen. Dat is eigenlijk een verplichting want sfeervoller dan dit wordt het niet. Overnachting in de haven.
Rab
Donderdag
Rab - Lun - Novalja - Povljana - Privlaka : 40 of 60 km
Vanuit Rab kunnen we de noordpunt van Pag bijna zien liggen. Het eerste aanmeerpunt, de haven van Lun, ligt net om de hoek van het Parški Kanal. De fietsafstand van vandaag is 40km voor de liefhebber of 60km voor de fanatiekelingen! Het eerste gedeelte van de fietstour op Pag kent direct bij de start een slopende helling van 20% gedurende 700mtr om daarna rustig verder te klimmen naar Lun (1,5 km). De kilometers daarna richting Novalja zijn dan een fluitje van een cent. Onderweg zie je links en rechts grasvelden/weiden afgerasterd met ontelbaar veel stenen afkomstig uit de kustregio.

Novalja is het toeristische centrum van het eiland Pag. Veel cafés, bars en andere uitgaansgelegenheden sieren de promenade. Achter de kerk vinden we nog restanten van Romeinse ondergrondse waterkanalen (plaatselijk bekend als de Talijanova buza, het “Italiaanse gat”). De boot zal hier aanmeren om de gasten van de 40km-etappe van boord te laten. Novalja uitfietsend komen we in het gedeelte van Pag waar de schapenteelt de belangrijkste bron van inkomsten is. De harde pikante schapenkaas (Paški Sir) houdt het qua smaak tussen cheddar en Parmezaanse kaas. De geheel eigen smaak komt doordat de kazen met een mengsel van olijfolie en as ingesmeerd worden voordat ze worden gerijpt. Daarnaast vreten de schapen het veelvoorkomende salie (groen/grijs plantje) dat een zilte smaak geeft aan de kaas. Onderweg ziet u links de bergen en de vlaktes van het vasteland van Kroatië en rechts de steile bergrug met hier en daar uitgesleten steengroeves. Wilde dieren als vossen en zwaluwen hebben deze groeves tot hun huis gemaakt. Helaas worden de groeves ook voor het storten van afval benut.

Het centrum van Pag wordt gevormd door het plein Trg kralja Petra Krešimiria IV met het Rectorenpaleis (Knezev dvor) en de parochiekerk (Zupna crkva), beiden gebouwd door de Dalmatische architect Juraj Dalmatinac. Stari Grad is het oude centrum van het dorp bestaande uit 15e eeuws ruïnes van een Franciskanenklooster en een kerk uit 1392 met een gotisch reliëf van Maria boven het portaal. Voor souvenirs moet je zijn in de winkeltjes die de Pagse kaas, olijfolie en kroatisch kantwerk verkopen. De laatste kilometers van de dag brengen u weer bij de boot in Povljana. Tijdens het diner varen we richting de haven van Privlaka waar we de nacht doorbrengen.
Kroatie kust
Vrijdag
Privlaka - Zadar : 35 km
Vanuit Privlaka fietsen we, via Nin, Nin dom Zaton, langs de kust naar Zadar. Zoals de gehele kuststrook kwam ook de stad Nin in de 15e eeuw onder heerschappij van de Venetianen. Onder dreiging van de Ottomanen evacueerde Venetië uiteindelijk de stad Nin en raakte het in vergetelheid. Talloze gebouwen zijn bewijs van het historische verleden van deze stad: de kruisvormige Heilig Kruiskerk uit de 9e eeuw, de restanten van een Romeins huis met mozaïek uit de 2e eeuw en de restanten van een Romeinse tempel uit de 1e eeuw. Onderweg passeren we het Archeologisch museum en de 18e eeuwse Sint Anselmuskerk, de laatste is zeker nog een bezoekje waard. De kerk Sv. Nikola uit de 11e eeuw siert de fietstocht, het werd gebouwd op een grafheuvel en door de Turken tot een fort omgebouwd. De kerk is van binnen helaas niet te bezichtigen. In Petrčane is altijd veel jeugd te vinden die er voor de stranden komt. Maar jaarlijks vindt er ook het bekende Gardenfestival plaats met moderne dancemuziek, dj’s en andere optredens, waar naast de Kroaten voornamelijk Britten en Ieren op afkomen. Onze boot is gelokaliseerd in de haven van Zadar en diegene die wil kan zich na het diner overgeven aan het bruisende nachtleven van deze mediterrane zeestad.
boot in de verte
Zaterdag
Ontschepen
Dit is helaas het einde van uw vakantie. We ontschepen in de ochtend na het ontbijt. Vervoer naar de luchthaven van Zadar is inbegrepen. De gasten die pas in de avond vliegen kunnen de bagage aan boord laten en overdag in Zadar doorbrengen.
Bekijk het hele programma +

U bent tijdens deze vakantie te gast in:

Het schip heeft 6 tweepersoonshutten. Elke hut is voorzien van een tweepersoonsbed, een breed raam

schip
Bekijk hotel

Fotoalbum

Beoordelingen

8 dagen FietsCruise Dalmatische Kust / Kroatië
Eilandhoppen, Kroatië
8.1(7 reviews)
G.Schoots, Tiel
18-05-2019
'Het was een heel geslaagde vakantie. Ondanks dat we de eerste dagen geen mooi weer hadden. Aan boord veel vrijheid je mocht zelf eten pakken als je tussendoor iets wilde. Het diner dat uit driegangen bestond was echt heel lekker. Bediening deed alles om het je naar de zin te maken. We waren met vijf passagiers en vier bemanningsleden aan boord en de huurfiets was een nagenoeg nieuwe mountainbike met veel versnellingen. Een fiets waar ik blij van werd. De routes waren vaak anders dan gepland maar elke dag werd toch leuk ingevuld het was vaak een verrassing maar kwam uiteindelijk altijd goed. Kortom een vakantie die ik kan aanraden.'
Bellissima, Den Haag
20-04-2019
'Wat een fantastische vakantie! Nadat we even moesten wennen aan de beperkte ruimte op een boot, konden we optimaal genieten. De crew heeft er alles aan gedaan om ons het naar de zin te maken. We waren de enige gasten op de boot wat heel bijzonder was, bij andere grote reisorganisaties is onze reis wel eens geannuleerd vanwege te weinig deelnemers, hier niet, we waren de eerste gasten van het seizoen en de kapitein en zijn bemanning heeft ons als vorsten ontvangen.
Het fietsen was soms wel pittig, een goede basisconditie is vereist.
In de reisbeschrijving was aangegeven dat er Nederlands en internationaal gegeten zou worden. Gelukkig was dit niet zo en hebben we een week kennis mogen maken met de heerlijke Dalmatische keuken, met smaak en liefde bereidt door de kapitein.'
Ad , Veldhoven
09-06-2018
'ontzettend goede ervaring, alleen de planning is niet na te komen door omstandigheden, toch gaan ze daar flexibel mee om. Avontuurlijk en leuk de moeite waar. '
Nieuwe fietsbestemming
Van deze nieuwe fietsvakantie zijn nog geen reviews ontvangen.
Vanaf euroReserveer nu

Prijzen & Data

InbegrepenNiet inbegrepen

♦ Transfer vanaf luchthaven Zadar naar het schip v.v.
♦ Volpension aan boord (van diner 1e dag t/m ontbijt 8e dag) bestaande uit:
♦ Ontbijt
♦ Lunch(pakket)
♦ Avondeten aan boord
♦ 2-persoonshut met eigen douche en toilet
♦ Diverse activiteiten aan boord
♦ Koffie, thee in de middag
♦ Engels- of Duitstalige begeleiding op de boot en fietstochten
♦ Nederlandstalige routebeschrijvingen

♦ reis- en vervoer(skosten) naar Kroatie
♦ entreegelden, kosten van evt. overtochten met pontjes e.d.
♦ uitgaven van persoonlijke aard zoals drankjes en maaltijden, anders dan vermeld bij inbegrepen
♦ verzekeringen
♦ overige niet genoemde zaken

Fietshuur
Neemt u uw eigen fiets mee of kiest u voor het gemak van een huurfiets? Wilt u onbezorgd op vakantie, kies er dan voor om een fiets te huren.
Tarieven huurfietsen ..:
Fiets (met 7 versnellingen): € 80,- per fiets
E-bike ..................................: € 150,- per fiets

Wanneer u uw eigen fiets meeneemt is er een korting van € 45,- per fiets

TIP
U kunt voordelig vliegen vanaf Weeze(D) en Brussel(B) met Ryanair

Reserveringskosten

Per reservering geldt een toeslag van € 20,00 voor de reserveringskosten + € 2,50 Calamiteitenfonds.
Fitál Vakanties maakt gebruik van cookies om de website te verbeteren en te analyseren. Na afsluiten van de melding, of wanneer u verder surft, geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op onze website.
Ik wil marketing cookies
X
Ik wil alleen functionele cookies
X