Fiets en Vaarvakantie Munster-Köln (of omgekeerd)

Overzicht

***MS Quo Vadis Fietsparadijs Münsterland Het Westfaalse Versailles Düsseldorf en Keulen

8 dagen Fietscruise van Münsterland naar Keulen

Deze afwisselende fietstocht combineert de hoogtepunten van een aantal zeer verschillende fietsroutes. Van het parklandschap in het idyllische Münsterland met waterburchten en paleizen tot een iets andere cultuur in het Rijn- en Ruhrgebied, dat de laatste decennia sterk is veranderd: Mijntorens zijn nu monumenten van de industriële cultuur, oude mijnterreinen zijn parken en culturele centra geworden - dit alles ingebed in een verrassend weids en groen landschap, waar de industriële overblijfselen een romantische charme ontwikkelen.
Op de fietsroutes ervaart u de schoonheid van kastelen en historische architectuur, creatieve steden en idyllische natuurgebieden. Vaak voert de route langs een rivier of kanaal, aan de oevers waarvan tal van cafés, terrasjes of picknickplaatsen met uitzicht uitnodigen om even te pauzeren. In Münster, Düsseldorf en Keulen ontdekt u bovendien drie van de mooiste historische steden van Noordrijn-Westfalen. Uw drijvende hotel, het gezellige 24-passagiersschip MS Quo Vadis, begeleidt u en biedt u aan het eind van elke fietsroute een comfortabel verblijf aan boord.

Fietsen tussen kastelen, natuur en industriële cultuur

Quo Vadis in de haven

Programma van dag tot dag

Programma van Münster naar Keulen
11.06. - 18.06.22
25.06. - 02.07.22
09.07. - 16.07.22
23.07. - 30.07.22
1e vakantiedag
Inscheping Münster
Inscheping in de stadshaven aan de Kreativkai in het centrum van Münster. In de namiddag heeft u nog tijd om over de Prinzipalmarkt in de historische oude binnenstad van Münster te slenteren, de Friedenssaal (Vredeszaal, vrede van Münster) te bezoeken of een kopje koffie te drinken met een vrij uitzicht op de indrukwekkende kathedraal. 18:00 Ontvangst aan boord met een drankje, gevolgd door het diner om 18:30 uur.
2e vakantiedag
Münster – Lüdinghausen – Datteln 61 km
Langs de betoverende rivieroever van de Werse fietst u langs op de Werseradweg door het groene parklandschap van het Münsterland tot u de 100 kastelen-route (100 Schlösser Route) van Albersloh volgt. Na de landhuizen Haus Bisping en Haus Borg kunt u het Westfaalse Versailles bewonderen, Schloss Nordkirchen, te midden van een groot barok park. Langs de oever van de Stever bereikt u het kasteel van Vischering in Lüdinghausen. Maak op de fiets een rondje langs de schilderachtige Gräftenring en het nabijgelegen kasteel Lüdinghausen voordat u weer aan boord gaat via het Dortmund- Eemskanaal naar Datteln.
Münsterland slot Nordkirchen
3e vakantiedag
Datteln – Lünen – Werne – Hamm 45/59 km
Langs de opnieuw genaturaliseerde rivier de Lippe leidt de fietsroute naar Lünen en de op de monumentenlijst geplaatste mijnwerkersnederzetting Victoria. Na een paar kilometer door een schaduwrijk bos, verschijnt al snel kasteel Cappenberg. Ongeveer halverwege de route biedt de historische stad Werne een pauze op het marktplein met uitzicht op het historische stadhuis. Op de Römer-Lippe-Route fietst u dan verder, omgeven door waterwegen. Tussen de Lippe, die eerst nog kronkelt, en het Datteln-Hammkanaal loopt een fietspad op de dam naar het Maximilianpark in Hamm, het eerste opnieuw genaturaliseerde mijnterrein in Duitsland. Hier is een bijzonder avonturenpark aangelegd: Met meren, kunstobjecten, een vlinderhuis, de 40 meter hoge glazen olifant en overblijfselen uit de mijnbouwtijd. Of bezoek het kasteel Oberwerries in de uiterwaarden van de Lippe ten noorden van Hamm. Met de MS Quo Vadis gaat het van Hamm terug naar Datteln.
Münsterland Werne marktplein
4e vakantiedag
Datteln – Gelsenkirchen 35 of 44 km
Vandaag staat in het teken van de industriële cultuur. De oude scheepslift is het eerste spectaculaire bouwwerk dat u kunt bezoeken. Pas na de voltooiing ervan in 1899 kon het Dortmund-Eemskanaal helemaal tot aan de haven van Dortmund worden bevaren. Vanaf de scheepslift gaat het verder langs de Industriekultuur-route naar het heide- en bo landschap van de Resser Mark. Het Rijn-Herne-Kanaal, de voormalige Henrichenburg, kasteel Bladenhorst, het Museum Strom und Leben en de voormalige kolenmijn Recklinghausen II met zijn historische draaitoren liggen op uw route. Het schip wacht op u in de haven van Gelsenkirchen. De langere route omvat een omweg naar kasteel Herten en het idyllische oude dorp Westerholt. Hier kunt u nog iets drinken in de kasteeltuin of op het dorpsplein omringd door vakwerkhuizen alvorens de haven van Gelsenkirchen binnen te fietsen.
Fietsers langs het Dortmund-Ems Kanaal
5e vakantiedag
Gelsenkirchen – Mülheim an der Ruhr 49 km
U fietst langs het Rijn-Hernekanaal over het 7-Bruggen Fietspad naar het industriecomplex van de Kolenmijn Zollverein (UNESCO-werelderfgoed). Een wandeling over het terrein biedt nieuwe perspectieven op de imposante Bauhaus-architectuur van staal en baksteen. Het RuhrMuseum en het Red Dot Design Museum met 2000 tentoonstellingen bevinden zich op het terrein. Na de vele indrukken leidt het fietspad u vervolgens naar de oevers van de Ruhr en naar het Baldeney-meer, het grootste van de 6 Ruhrstuwmeren. Villa Hügel, het huis van de industriëlenfamilie Krupp, is een kleine omweg waard. Vanaf hier volgt u de RuhrtalRadweg naar Mülheim an der Ruhr. Alternatief (kortere route) van Stoppenberg via het Ruhr-fietspad naar Mülheim. Rond de stadshaven valt veel te ontdekken, zoals het Watermuseum Aquarius, het kasteelpark Styrum en het showpark MüGa State Garden.
Münsterland fietsroute
6e vakantiedag
Mülheim/Ruhr – Düsseldorf 50 km
Via het Ruhr-fietspad en langs de uiterwaarden van de Ruhr fietst u eerst naar het Kettwiger-stuwmeer. Fiets een stukje over het Niederbergbahn-Panoramafietspad, een oude spoorlijn, die op sommige stukken een beetje klimt, maar u ook beloont met heel mooie uitzichten. Langs de rivier de Anger worden schaduwrijke alluviale bossen afgewisseld met groene weiden. Haus Anger en kasteel Gräfgenstein, al van verre zichtbaar, getuigen nog steeds van de riddertijd. Tijdens een pauze in de biertuin van de Auermühle, een van de vele molens langs de Anger, kunt u zich versterken voor de laatste kilometers. Geïnteresseerden kunnen in het Cromford Textile Factory Museum, gelegen in een oud Engels landschapspark, kennismaken met de katoenspinnerij van 200 jaar geleden. U fietst door het groene landschap langs kasteel Kalkum naar de oever van de Rijn en na een paar kilometer over het Rijnfietspad bereikt u de Quo Vadis-steiger in Düsseldorf. Sluit de avond af op de Rijnpromenade en snuif de sfeer op van de bijzonder gezellige binnenstad van deze Rijnlandse metropool. bijzondere kroegcultuur van de Rijnlandse metropool.
Düsseldorf
7e vakantiedag
Düsseldorf – Rijnfietsroute – Keulen 48 km
Langs de Rijn leidt de route eerst naar paleis Benrath, een van de mooiste laatbarokke tuinpaleizen van Europa. Na dit sierlijke complex vormt de route door het uiterwaardenlandschap van de Urdenbacher Kämpe met knotwilgen en honderden appel- en perenbomen een betoverend contrast. U wisselt naar de andere oever van de Rijn en fiets verder naarde historische douanevesting van Zons met zijn molen en stadsmuur welke u onverwacht terugvoert naar de Middeleeuwen. Na een rustig stuk fietsen door de groene uiterwaarden van de Rijn wordt de achtergrond weer industrieel met de Fordfabrieken aan uw rechterhand. De Rijn aan uw linkerhand leidt u rechtstreeks naar de oude Romeinse stad Keulen, waar de Quo Vadis op u wacht in het centrale Rheinauhafen.
Keulen dom met de Rijn
8e vakantiedag
Ontscheping
Na het ontbijt volgt de ontscheping in Keulen.
Programma van Keulen naar Münster
04.06. - 11.06.22
18.06. - 25.06.22
02.07. - 09.07.22
16.07. - 23.07.22
1e vakantiedag
Inscheping Keulen
Inscheping in de oude Romeinse stad Keulen, waar de Quo Vadis op u wacht in het centrum van Keulen in de Rheinauhafen. U kunt nog een wandeling over het plein bij de Dom maken en door de steegjes van de oude binnenstad van Keulen. 18:00 Ontvangst aan boord met een drankje, gevolgd door diner om 18:30 uur.
dom van Keulen
2e vakantiedag
Keulen - Düsseldorf 48 km
Vandaag fietst u van de haven van Keulen langs het industriële decor van de Ford-fabrieken direct in de groene uiterwaarden van de Rijn naar de Middeleeuwse tolvesting van Zons, die u met zijn molen en stadsmuur terugvoert naar de Middeleeuwen. U wisselt van oever en volgt het fietspad door het uiterwaardenlandschap van de Urdenbacher Kämpe met knotwilgen en honderden appelen perenbomen. Kort daarna bereikt u het paleis van Benrath, een van de mooiste laatbarokke tuinpaleizen van Europa. De laatste kilometers van de etappe van vandaag voeren langs de Rijnbochten via Vollmerswerth naar de haven van Düsseldorf. Sluit de avond af op de Rijn- Promenade en snuif de sfeer op van de bijzonder gezellige binnenstad van de Rijnlandse metropool.
Zons aan de Rijn
3e vakantiedag
Düsseldorf – Mülheim/Ruhr 50 km
De eerste kilometers zijn een ontspannen fietstocht langs de Rijn naar Kaiserswerth en het kasteel van Kalkum. Langs de Angermunder See fietst u door het groene landschap richting het Angertal. Het Cromford Textile Factory Museum, gevestigd in een oud Engels landschapspark, biedt geïnteresseerde bezoekers een inzicht in het katoenspinnen 200 jaar geleden. Langs de rivier de Anger worden schaduwrijke uiterwaardenbossen afgewisseld met een groen weidelandschap. Haus Anger en kasteel Gräfgenstein, al van verre zichtbaar, getuigen nog steeds van de riddertijd. Het terras van de Auermühle, een van de vele molens langs de Anger, is ideaal voor een pauze aan het water. Iets verderop fietst u over de Niederbergbahn, een panoramische fietsroute over een voormalige spoorlijn. Het is hier en daar wat klimmen, maar u wordt ook beloond met heel mooie uitzichten. Spoedig bereikt u het Kettwiger stuwmeer en de Ruhr. Altijd dicht langs de rivieroever, leidt de route naar Mülheim an der Ruhr. Rond de stadshaven valt veel te ontdekken, zoals het Watermuseum Aquarius, het kasteelpark Styrum en het tuintenstoonstelling-park van de deelstaat Nord-Rhein-Westfalen.
Münsterland fietsers
4e vakantiedag
Mühlheim an der Ruhr - Gelsenkirchen 49 km
De Ruhrtal-fietsroute brengt u naar het Baldeney-meer, het grootste van de 6 Ruhr-stuwmeren. Villa Hügel, het huis van de industriëlenfamilie Krupp, is hier een kleine omweg waard. Volg de rivier door het natuurreservaat Heisinger Ruhraue, een oude arm van het Ruhrgebied, naar Essen. Een hoogtepunt van de industriële cultuur wacht u in het noorden van de stad in de vorm van de kolenmijn Zollverein (UNESCO-werelderfgoed). Een wandeling over het terrein biedt u nieuwe perspectieven op de imposante gebouwen van staal en baksteen in Bauhaus-architectuur. Het RuhrMuseum en het Red Dot Design Museum met 2000 tentoonstellingen bevinden zich op het terrein. Fiets verder langs het Rijn-Hernekanaal via het 7-Bruggen-Fietspad over een voormalige mijnspoorlijn naar de aanlegplaats van het schip in Gelsenkirchen. Alternatief (kortere route) van Mülheim naar Stoppenberg via het Ruhr-fietspad.
Münsterland fietsroute
5e vakantiedag
Gelsenkirchen - Datteln 44 km
Vandaag is het weer een dag van contrasten tussen spannende industriële cultuur en natuur. Vanuit de haven van Gelsenkirchen fietst u door het heide- en boslandschap van de Resser Mark, langs de Ewaldsee naar het Rijn-Herne-kanaal. U volgt de Route der Industriekultur met de voormalige kolenmijn Recklinghausen II met zijn historische mijntoren, het Museum Strom und Leben, Schloss Bladenhorst en de voormalige Henrichenburg. De oude scheepslift is een van de meest spectaculaire bouwwerken op de Route van het Industrieel Erfgoed. Pas na de voltooiing van het kanaal in 1899 kon het Dortmund-Eemskanaal helemaal tot aan de haven van Dortmund worden bevaren. Van hieruit is het niet ver meer naar het schip dat in de haven van Datteln op u ligt te wachten. De langere route omvat een omweg naar kasteel Herten en het idyllische historische dorp Westerholt. Hier kunt u genieten van een drankje in de kasteeltuin of op het dorpsplein, omringd door vakwerkhuizen.
6e vakantiedag
Datteln - Lünnen - Werne - Hamm 45 -59 km
Langs de opnieuw genaturaliseerde Lippe loopt de route naar Lünen en de op de monumentenlijst geplaatste mijnwerkersstad Victoria. Na een paar kilometer door een schaduwrijk bos, verschijnt al snel kasteel Cappenberg. Ongeveer halverwege de route biedt de historische oude stad Werne een stop op het marktplein met uitzicht op het oude stadhuis. Op de route Römer-Lippe fietst u op het fietspad tussen het Datteln-Hamm-Kanal en de rivier de Lippe
Münsterland Datteln-Hamm kanaal
7e vakantiedag
Datteln - Lüdinghausen - Münster 61 km
Tijdens het ontbijt vertrekt het schip en vaart langs het Dortmund-Eemskanaal naar Lüdinghausen, bekend als de 3-kastelenstad. Kasteel Vischering straalt middeleeuwse flair uit en is vanaf de pier snel te bereiken. Fiets rond de pittoreske Gräftenring en het nabijgelegen kasteel Lüdinghausen voordat u weer op de fiets stapt voor de laatste etappe. Langs de oever van de rivier de Stever fietst u de stad uit, het Westfaalse landschap in met velden, wallen en boerderijen. Weldra is het Westfaalse Versailles, het prachtige kasteel Nordkirchen, in zicht. Bewonder het grote barokke park met slotgrachten en beeldhouwwerken. Fiets verder op de 100 kastelen (100 Schlösser-Route) route: Na de herenhuizen Haus Borg en Haus Bisping bereikt u de betoverende rivieroever van de Werse achter het plaatsje Rinkerode. Volg het Werseradweg-fietspad door het groene parklandschap naar de stad van de vrede, Münster. Het schip ligt afgemeerd in de stadshaven aan de Kreativkai in het centrum van Münster. Een bezoek aan de historische oude stad is de moeite waard: Bezoek de historische Friedenssaal (Vredeszaal) of geniet in een van de vele cafés van het uitzicht op de indrukwekkende kathedraal, de puntgevels van de huizen aan de Prinzipalmarkt en het historische stadhuis.
Münsterland Burg Vischering
Fietsroute
FietsCruise ► Duitsland ► Lippe/Rijn ► 297/311 fietskms
Route kaart
Informatie huurfietsen
De huurfietsen zijn zeer comfortabele trekkingfietsen met 8 versnellingen, handremmen met freewheel en lekvrije banden. Uitgerust met veiligheidsslot en gelzadel. Frame van aluminium, gewicht slechts ca. 15,8 kg.
Soorten en maten: VSF Fahrradmanufactur T-50 Shimano Nexus 8-speed in framehoogte 45 cm en 50 cm.
VSF Fahrradmanufactur T-300 Shimano Nexus 8-speed in framehoogte framehoogte 50 cm, 55 cm en 62 cm.
De e-bikes zijn van het merk Kreidler Vitality Eco 3/FL 400Wh met Shimano Nexus 7 versnellingen, handremmen met freewheel. Framehoogte 45 cm, 50 cm en 55 cm. Gewicht: ca. 25 kg met batterij. Er zijn 12 e-bikes aan boord.

Tassen voor dagbagage: Ortlieb, 100% waterdicht, hoogwaardige en robuuste materialen,
afneembare schouderriem, inhoud 12,5 liter.
Eigen fietsen kunnen op afspraak zonder extra kosten meegebracht worden. De bemanning en de organisator zijn niet aansprakelijk voor schade, verlies of diefstal van uw eigen fiets of e-bike.

Tarieven huurfietsen
Huurfiets € 85,-
E-bike huurfiets € 185,-

Informatie aankomst Münster en Keulen
Aankomst Münster
Aankomst met de auto: Openbare parkeerplaats Cineplex (4,- € per nacht) bij de haven, op ca. 800 m van de aanlegplaats.
Aankomst per trein: Naar Münster / Westfalen centraal station (Hauptbahnhof). De haven ligt op ca. 1,2 km van het station.
Aankomst met het vliegtuig: Via FMO (luchthaven Münster-Osnabrück) pendelbus van de luchthaven naar het stadscentrum voor € 7,50 en taxi vanaf € 56,–.


Aankomst met de auto: Er zijn verschillende parkeerterreinen in de buurt van de aanlegplaats.
Aanbevolen: Parkeergarage Köln Weidmarkt, Blaubach 1, 50676 Keulen (ca. 1,2 km van de aanlegplaats, kosten ca.
€ 18,– per 24 uur).
Aankomst per trein: Naar het centraal station van Keulen. De aanlegplaats ligt op ca. 600 m van het station.
Aankomst per vliegtuig: Keulen Bonn Airport. De luchthaven is rechtstreeks bereikbaar met de
trein. Er gaan 5 treinen per uur naar het centraal station van Keulen, reistijd ca. 15 min.
Nautische redenen
Om nautische redenen kan het voorkomen dat er eventueel noodzakelijke wijzigingen in het vaarprogramma zijn dit geeft geen recht op enige tegemoetkoming.
Erratum
Op (Fiets-)Cruisevakanties zijn de aanvullende algemene voorwaarden van Fitál Vakanties van toepassing. Dit heeft betrekking op de aanbetaling en eventuele annulering van uw vakantie.

Klik voor meer informatie naar: Aanvullende voorwaarden.
Wijs op reis!
Ga goed voorbereid op vakantie en houdt uzelf op de hoogte van de actuele situatie van de bestemming waar u naar toegaat op vakantie. Een reisadvies kan door het Ministerie van Buitenlandse Zaken worden aangepast.

TIP Installeer op uw mobiele telefoon de app: Reisapp BZ (beschikbaar voor Iphone en Android) en u krijgt een alert wanneer er voor uw reisbestemming een wijziging is.
Bekijk het hele programma +

U bent tijdens deze vakantie te gast in:

MS Quo-Vadis

De Quo Vadis, oorspronkelijk een vrachtschip uit 1939, werd in 2005 omgebouwd tot een comfortabel p

Quo Vadis in de haven
Bekijk hotel

Fotoalbum

Beoordelingen

Fiets en Vaarvakantie Munster-Köln (of omgekeerd)
Nordrhein-Westfalen, Duitsland
Dorien Tijssen Rademaker, Zwijndrecht ZH
29-08-2018
'Een fiets Cruise was een leuke ervaring, vooral ook nog steden bezoeken na de fietsdag was erg fijn, en geen gesleep met bagage na 2 dagen om naar een ander hotel te moeten gaan. Het eten aan boord was voortreffelijk. '
Vanaf 999 euroReserveer nu

Prijzen & Data

InbegrepenNiet inbegrepen

♦ 2 persoonscabine
♦ aan boord volpension
♦ 5x driegangendiner, 1x viergangendiner
♦ lunchpakket tijdens fietsdagen
♦ welkomstdrankje en informatief gesprek op de eerste avond
♦ fietsroutes
♦ dagelijkse bespreking programma
♦ GPS-tracks
♦ gebruik van een waterdichte bagage draagtas

♦ 2 persoonshut voor alleen gebruik € 300,-
♦ 1x diner
♦ reisbescheiden per post € 7,50 p/st
♦ retourtransfer Münster-Keulen / Keulen - Münster € 69,-
♦ extra overnachting Münster ****S incl ontbijt en toeristenbelasting €79,-
♦ gluten- of lactosevrije maaltijden € 50,-
♦ huurfiets
♦ entreegelden, kosten van evt. overtochten met pontjes e.d.
♦ uitgaven van persoonlijke aard zoals drankjes en maaltijden, anders dan vermeld bij inbegrepen
♦ verzekeringen
♦ overige niet genoemde zaken

Bijkomende kosten
♦ reserveringskosten € 25,- per reservering
♦ bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per reservering
♦ publieksbijdrage SGR € 5,- per persoon
Fitál Vakanties maakt gebruik van cookies om de website te verbeteren en te analyseren. Na afsluiten van de melding, of wanneer u verder surft, geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op onze website.
Ik wil marketing cookies
X
Ik wil alleen functionele cookies
X